spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăInternaționalScutul din România, motiv de prăbuşire a tratatului de neproliferare nucleară

Scutul din România, motiv de prăbuşire a tratatului de neproliferare nucleară

Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) s-ar putea prăbuşi, dacă dilema” scutului american antirachetă din Europa de Est rămâne nerezolvată”, a ameninţat ieri, în presa rusă, directorul Departamentului neproliferării şi controlului armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe Vladimir Iermakov, relatează agenţia rusă de stat Tass.

„Asemenea lansatoare americane sunt desfăşurate în România, iar în curând vor apărea în Polonia. Dacă această problemă rămâne nerezolvată, tratatul (INF) se poate nărui. Clar, Statele Unite vor fi responsabile de această prăbuşire. Noi vom fi pregătiţi să discutăm viitorul tratatului (INF) cu Washingtonul oricând şi în orice fel. Nu există motive să se spună că Rusia încalcă acest tratat”, a apreciat Iermakov, acuzând Statele Unite că au continuat să acuze Rusia de încălcarea INF.

Tratatul a fost încheiat la Washington, pe 8 decembrie 1987.

Statele Unite au acuzat pentru prima dată Rusia de încălcarea prevederilor documentului în iulie 2014. Washingtonul a reiterat acuzaţiile, pe care Moscova le respinge.

Rusia a acuzat la rândul ei Statele Unite, în mai multe rânduri, de încălcarea textului.

Departamentul de Stat american a avertizat în decembrie că Washingtonul va adopta sancţiuni economice şi măsuri militare dacă Moscova refuză să revină la respectarea obligaţiilor pe care şi le-a asumat prin tratat.

Washingtonul anunţa de asemenea că începe „cercetarea şi dezvoltarea (R&D), prin examinarea unor concepte şi opţiuni militare, în vederea unor sisteme de rachete convenţionale cu lansare de la sol, cu rază intermediară de acţiune”. „Dacă acţiunile Rusiei conduc la prăbuşirea tratatului (INF), aceste eforturi vor pregăti Statele Unite să se apere şi să-şi apere aliaţii”, sublinia Departamentul de Stat.

Administraţia Vladimir Putin a criticat de nenumărate ori iniţiativa SUA de a instala elemente antirachetă, în cadrul NATO, în România şi Polonia, precum şi montarea unui sistem antibalistic în Coreea de Sud. Washingtonul şi NATO susţin că instalaţiile antirachetă din Europa nu sunt îndreptate contra Rusiei, vizând contracararea ameninţărilor balistice din Iran, în timp ce sistemul din Coreea de Sud vizează ameninţarea nord-coreeană. Relaţiile dintre Rusia şi Occident sunt grav afectate de crizele din Ucraina şi Siria.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
18.4 ° C
19.2 °
16.6 °
56 %
1.8kmh
100 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...