spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăAdvertorialIstoria aspiratoarelor: cum au apărut și când?

Istoria aspiratoarelor: cum au apărut și când?

Prin definiție, un aspirator este un dispozitiv care folosește o pompă de aer pentru a crea un vid parțial pentru a atrage praful și murdăria, de obicei de pe podele.

Acestea fiind spuse, să vedem care este povestea lor, a aspiratoarelor. Primele încercări de a oferi o soluție mecanică pentru curățarea podelelor au început în Anglia în 1599. Înainte de aspiratoare, covoarele erau curățate agățându-le de un perete sau de o bară și lovindu-le în mod repetat cu un bătător de covoare pentru a elimina eventualele murdării. Vă amintiți că, în România, acest lucru se făcea în mod frecvent și, în anumite locuri, se mai face încă și astăzi.

Aspirator vertical vezi gama completa pe eMAG

La 8 iunie 1869, inventatorul Ives McGaffey, din Chicago, a brevetat o „mașină de măturat”. Deși acesta a fost primul brevet pentru un dispozitiv de curățare a covoarelor, acesta nu a fost un aspirator motorizat. McGaffey și-a numit mașina, un instrument din lemn și pânză, Whirlwind. Astăzi este cunoscut ca primul aspirator manual din Statele Unite.

John Thurman

John Thurman a inventat un aspirator pe benzină în 1899 și este considerat de unii istorici ca fiind primul aspirator motorizat. Mașina Thurman a fost brevetată la 3 octombrie 1899. Curând după aceea, a lansat un sistem de aspirare tras de cai cu serviciu din ușă în ușă, în St. Louis. Serviciile sale de aspirare aveau un preț de 4 dolari pe vizită în 1903.

Hubert Cecil

Inginerul britanic Hubert Cecil Booth a patentat un aspirator cu motor, pe 30 august 1901. Mașina lui Booth a luat forma unei unități mari, trase de cai, cu motor pe benzina, care mergea pe străzi din casă în casă pentru a oferi servicii de curățenie. Aspiratorul era atât de mare și voluminos, încât acesta nu încăpea în case, ci își făcea „treaba” de la geam, prin intermediul furtunelor. Booth a făcut mai întâi o demonstrație cu dispozitivul său de aspirare într-un restaurant în același an și a arătat cât de bine poate elimina murdăria.

Mai mulți inventatori americani vor introduce ulterior variații ale aceluiași tip de dispozitive de curățare cu aspirație. De exemplu, Corinne Dufour a inventat un dispozitiv care aspiră praful cu un burete umed, iar David Kenney a proiectat o mașină uriașă care a fost instalată într-un subsol și conectată la o rețea de țevi care ducea la fiecare cameră a unei case. Desigur, aceste versiuni timpurii ale aspiratoarelor erau voluminoase, zgomotoase și fără succes din punct de vedere comercial.

James Spangler

În 1907, James Spangler, managerul unui magazin din Canton, Ohio, a dedus că mătura de covoare pe care o folosea era sursa tusei sale cronice. Așa că Spangler a modificat un motor vechi al ventilatorului și l-a agățat de o cutie de săpun prinsă de un mâner de mătură. Prin adăugarea unei fețe de pernă care să funcționeze drept colector de praf, Spangler a inventat un nou aspirator portabil și electric. Apoi și-a modernizat modelul de bază, fiind primul care a folosit o pungă cu filtru de pânză și accesorii de curățare. A primit un brevet în 1908.

Aspiratoarele Hoover

Spangler a înființat ulterior compania Electric Suction Sweeper. Unul dintre primii ei clienți a fost verișoara sa, al cărui soț, William Hoover, a devenit fondatorul și președintele Companiei Hoover, un producător de aspiratoare. James Spangler a vândut în cele din urmă drepturile sale de brevet către William Hoover și a continuat să lucreze pentru compania pe care o înființase.

Hoover a continuat să finanțeze îmbunătățiri suplimentare la aspiratorul Spangler . Designul final al lui Hoover semăna cu un cimpoi atașat la o cutie, dar a funcționat. Compania a produs primul aspirator vertical cu sac pe un băț. Și, deși vânzările inițiale au fost lente, revoluționara perioadă de încercare gratuită de 10 zile a lui Hoover le-a dat un impuls cumpărătorilor. În cele din urmă, a ajuns un aspirator Hoover în aproape fiecare casă.

Pungile cu filtru

Compania Air-way Sanitizor, care a luat ființă în Toledo, Ohio, în 1920, a introdus un nou produs numit punga de unică folosință cu „filtru de fibră”, primul sac de unică folosință pentru praf din hârtie pentru aspiratoare. Air-Way a creat, de asemenea, primul aspirator vertical cu 2 motoare și a fost, totodată, primul care a folosit un filtru HEPA într-un aspirator, potrivit site-ului companiei.

Aspiratoarele Dyson

Inventatorul James Dyson a inventat aspiratorul de forță G în 1983. A fost primul aparat dublu ciclonic fără sac. După ce nu a reușit să-și vândă invenția producătorilor, Dyson și-a creat propria companie și a început să comercializeze Dyson Dual Cyclone, care a devenit rapid cel mai bine vândut aspirator fabricat vreodată în Marea Britanie.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
7.7 ° C
9.6 °
7.1 °
90 %
0.8kmh
5 %
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...