joi, decembrie 5, 2024
HomeAdvertorialCum poate sângerarea uterină anormală să indice prezența bolilor ginecologice serioase?

Cum poate sângerarea uterină anormală să indice prezența bolilor ginecologice serioase?

O problemă extrem de frecventă în ziua de azi, care afectează negativ viața femeilor și poate indica o boală gravă (cancerul endometrial) este sângerarea uterină anormală. Aceasta poate însoți multe boli, care sunt larg răspândite la femeile cu vârsta cuprinsă între 45-55 de ani.

Contactarea medicilor specialiști la manifestările inițiale ale sângerării uterine poate ajuta foarte mult pe femei. În acest mod se aplică un diagnostic, o terapie complexă (aleasă în funcție de patologie și cauzele ei), se stabilizează cât mai rapid starea de sănătate și se evită eventualele consecințe negative ale pierderii de sânge în corp.

Medicii ginecologi explică faptul că acest simptom poate indica și prezența polipilor uterini. Medicii oferă multe informații despre apariția polipilor endometriali și despre posibila prezență a unui proces malign ascuns la unele femei cu sângerări uterine anormale.

Sângerarea uterină anormală afectează negativ viața femeilor din multe puncte de vedere. În multe cazuri, ajutorul medical nu este solicitat de femei, ele consideră că pot face față acestei probleme și au impresia că doar trec printr-o perioadă grea. În realitate, sângerarea uterină anormală nu este ușor de depășit, ea poate fi chiar o problemă de sănătate, de aceea trebuie diagnosticată de medic și tratată corect. Alături de stres și disconfort, sângerarea uterină poate declanșa și anumite boli. Pierderea sistematică de sânge poate cauza anemie, un deficit de fier. Acest lucru duce și la scăderea numărului de globule roșii, dar și la alte probleme de sănătate.

Cauzele sângerării uterine anormale

Cauzele principale sunt anumite anomalii structurale ale organelor de reproducere, cum ar fi: leiomiom (fibrom), polip, adenomioză, malignitate, neoplazie. Sângerarea uterină anormală poate apărea și pe fondul unor complicații hormonale. De exemplu, când nivelul de estrogen este ridicat chiar și după ovulație, endometrul continuă să se umfle. Acest flux sanguin prematur duce la o sângerare care poate fi confundată cu menstruația.

O altă cauză este și efectul secundar al unui medicament. De asemenea, poate fi și o patologie a sistemului de coagulare a sângelui, care este însoțită de o creștere a timpului de sângerare. Deficiența de progesteron și lipsa ovulației duc la respingerea întârziată a endometrului și la aparițai sângerării. Asta arată o scădere a funcției ovariene, care se produce pe măsură ce corpul femeii îmbătrânește.

În situația prezenței acestui simptom, medicii recomandă efectuarea unui test de sânge, pentru trombocite și hemoglobină, dar și alte teste de diagnostic, precum sunt histeroscopia și biopsia endometrială. Uneori se face și o evaluare a stării hormonale, a nivelurilor de estrogen și progesteron.

Dacă apar sângerări menstruale excesive se ține cont și de unele antecedente, precum: sângerări în timpul unor intervenții chirurgicale, hemoragie postpartum.

Sângerarea uterină anormală și cancerul endometrial

Având în vedere că un simptom important al cancerului endometrual este sângerarea uterină anormală, în cazul manifestării ei se recomandă un control medical. La unele femei, care au vârsta peste 45 de ani, se prescrie o biopsie endometrială pentru confirmarea finală a diagnosticului. Femeile ar trebui să facă o biopsie mai ales dacă au și alte probleme, cum ar fi: obezitatea, sindromul ovarului polichistic, sindromul Lynch, mutația genei BRCA-1.

Foarte multe femei diagnosticate cu acest tip de cancer au sângerare vaginală anormală, sângerare între perioadele menstruale ori sângerare după menopauză. Acest simptom este prezent și în cazul femeilor cu afecțiuni care nu sunt canceroase și care necesită tratament.

Un alt semn al cancerului endometrial sunt secrețiile vaginale fără sânge. Deși unele secreții anormale nu sunt cu sânge, ele pot arata că boala există deja; prin urmare, ele sunt un semn că trebuie de mers la un medic ginecolog pentru a face un control.

Alte simptome ale cancerului endometrial sunt durerile pelvine greu de suportat și scăderea în greutate. Acestea apar în stadii avansate ale bolii.

Prin ecografie transvaginală se poate depista cancerul, deoarece se poate observa uterul, ovarele și trompele uterine. O metodă foarte bună de a depista modificările din cavitatea uterină este histeroscopia, care se aplică frecvent în clinici moderne.

 

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
-0 ° C
-0 °
-1.1 °
96 %
1.5kmh
100 %
joi
2 °
vin
3 °
sâm
5 °
Dum
4 °
lun
5 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Când, după ani de zile, îți dai seama în seara alegerilor că ai găsit partidul potrivit.

EDITORIAL

Acum zece ani, când neamțul providențial a fost lansat în cursa pentru Cotroceni, adversarii politici s-au grăbit să-l facă albie de porci, etichetându-l în...

EPIGRAMA ZILEI

Când eram tânăr „ficior” Visam să devin maior Dar am făcut școala vieții Nu pe a ... „armeții”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...