Parlamentarii au votat pentru eliminarea pensiilor speciale

0

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind eliminarea pensiilor speciale. S-au înregistrat 247 voturi pentru, niciun vot contra şi 21 de abţineri. Astfel, proiectul prevede eliminarea pensiile speciale, cu excepţia pensiilor militarilor şi poliţiştilor.

Deputaţii au respins amendamentele introduse în Comisia pentru muncă la proiectul privind eliminarea pensiilor speciale, cele referitoare la abrogarea rentelor viagere ale artiştilor şi sportivilor. Astfel, preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon (PSD), a propus eliminarea amendamentului său care abroga indemnizaţia pentru activitatea de liber profesionist a artiştilor interpreţi sau executanţi din România. Au fost înregistrate 259 voturi împotriva amendamentului şi două pentru.

De asemenea, deputaţii au respins şi amendamentul lui Adrian Solomon referitor la abrogarea indemnizaţiei pentru pensionarii sistemului public de pensii, membri ai uniunilor de creatori legal constituite şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică. S-au înregistrat 259 voturi contra, două pentru şi două abţineri.

Şi amendamentul privind abrogarea indemnizaţiei de merit a fost respins – 251 voturi contra, opt pentru şi o abţinere.

După adoptarea pe articole, deputatul USR Stelian Ion a cerut, în plen, plafonarea pensiilor magistraţilor, menţionând că eliminarea acestor pensii ar putea fi neconstituţională. „Dacă vrem să trecem o lege care într-adevăr să stea în picioare la un control de constituţionalitate, să respectăm deciziile CCR care spun că nu se poate elimina complet pensia de serviciu a magistraţilor pentru că ea este o componentă a justiţiei, pentru că este o garanţie pentru a avea o justiţie corectă. Magistraţii au anumite interdicţii. Propunerea noastră este aceea de a nu elimina total această pensie de serviciu, ci de a o plafona la nivelul salariului acestora”, a spus Stelian Ion.

În replică, preşedintele Comisiei pentru muncă, Adrian Solomon, a afirmat că deja a fost votată abrogarea pensiilor speciale ale magistraţilor. „Ce să plafonezi, dacă nu mai ai în textul de lege?!”, a adăugat Solomon.

După consultarea liderilor de grup pe această temă, deputaţii au dat votul final asupra proiectului, fără să fie luată în consideraţie propunerea USR.

Camera Deputaţilor este for decizional, iar legea va merge la promulgare la președintele Klaus Iohannis.

Deja ai votat!
se încarcă...