Impozite pregătite pentru giganții din IT

0
MENLO PARK, CA - APRIL 04: Facebook CEO Mark Zuckerberg speaks during an event at Facebook headquarters on April 4, 2013 in Menlo Park, California. Zuckerberg announced a new product for Android called Facebook Home. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

UE vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganţilor din industria digitală.


Uniunea Europeană vrea ca prioritatea liderilor financiari mondiali să fie un acord privind impozitarea giganţilor din industria digitală, precum Google, Amazon şi Facebook, potrivit unui document citat de Reuters.

Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din cele mai mari 20 de economii ale lumii (G20) se întâlnesc pe 22-23 februarie, la Riad, pentru a discuta, între alte probleme, despre activitatea Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) în domeniul fiscalităţii.

Trebuie să acordăm cea mai mare prioritate găsirii unor soluţii globale pentru a rezolva problema impozitării economiei digitale, a transferării profitorilor şi a erodării bazei. Aşteptăm cu interes soluţii globale ambiţioase, corecte, eficiente, non-discriminatorii şi fezabile şi ne vom dubla eforturile pentru o soluţie bazată pe consens, pentru a îndeplini acest obiectiv în 2020”, afirmă documentul care prezintă poziţia tuturor statelor membre ale UE din G20, plus Marea Britanie.

Europa a exercitat de mult timp presiuni pentru ca grupurile de tehnologie extrem de profitabile care fac afaceri prin intermediul Internetului să plătească taxe acolo unde îşi vând serviciile şi nu în paradisurile fiscale alese în mod special în cadrul politicii numite „optimizare fiscală agresivă”.

Franţa a introdus anul trecut o taxă pe serviciile digitale, spre nemulţumirea Statelor Unite, care au avertizat că vor lua măsuri de retorsiune. Italia, Marea Britanie şi Spania fie au introdus la rândul lor taxe proprii pe serviciile digitale, fie intenţionează să facă acest lucru.

Zuckerberg, „fericit” să plătească taxe mai mari

Mark Zuckerberg, șeful și principalul acționar al Facebook, a declarat că acceptă şi e dispus să plătească taxe mai mari în Europa. Totul, după ce compania de tehnologie a fost implicată într-un scandal uriaş pentru că plăteşte taxe foarte mici. Zuckerberg spune că înţelege frustrarea oamenilor cu privire la taxele mici pe care le plăteşte compania sa. Ba mai mult, şeful Facebook susţine că e chiar „fericit” să plătească taxe mai mari.

Şi nu numai. Apple, Amazon, Netflix au devenit ţinte ale mai multor state europene care le acuză că se eschivează de la plata taxelor. De exemplu, în Marea Britanie, Facebook a plătit taxe de numai 28 milioane de lire. Asta deşi a generat venituri din vânzări de 1,6 miliarde de lire. Ca urmare, britanicii au anunţat că vor să impună o taxă de 2% pe veniturile companiilor mari de tehnologie. Taxa ar aduce peste 500 milioane de lire la bugetul Marii Britanii. Însă, măsura nu e deloc pe placul americanilor. Donald Trump a ameninţat deja cu tarife mai mari la importurile britanice.

OCDE vrea ca până la începutul lunii iulie să ajungă la un acord asupra elementelor tehnice, cum ar fi cum şi unde vor fi taxate marile companii de tehnologie, iar acordul integral să fie finalizat până la sfârşitul anului 2020, pentru a se evita escaladarea tensiunilor pe această temă.

Potrivit UE, dacă nu va avea loc un acord la nivelul G20, cele 27 de state membre vor stabili un sistem propriu pentru taxarea serviciilor digitale.

Deja ai votat!
se încarcă...