Nori negri asupra economiei europene

Banca Centrală Europeană (BCE) se aşteaptă la o contracţie de „5% până la 12%” a Produsului Intern Brut (PIB) al Zonei Euro în acest an, având în vedere incertitudinea ridicată care există cu privire la impactul economic al coronavirusului.

Potrivit datelor publicate la mijlocul săptămânii trecute de către Eurostat, în primul trimestru al acestui an PIB-ul Zonei Euro a înregistrat deja o contracţie istorică de 3,8%. „Zona Euro se confruntă cu o contracţie economică a cărei magnitudine şi viteză este fără precedent în perioade de pace. Măsurile destinate ţinerii sub control a răspândirii coronavirusului au oprit activitatea economică în toate ţările din Zona Euro şi de pe glob… Având în vedere incertitudinea ridicată cu privire la impactul asupra economiei, scenariile elaborate de staff-ul BCE sugerează că PIB-ul Zonei Euro ar putea înregistra o scădere cuprinsă între 5% şi 12% în acest an, în funcţie de durata măsurilor de control şi a succesului politicilor destinate să atenueze consecinţele economice pentru companii şi muncitori”, a declarat Christine Lagarde, preşedintele BCE, într-o videoconferinţă la finalul reuniunii Consiliului guvernatorilor BCE.

Pe măsură ce măsurile de izolare sunt ridicate treptat, scenariile BCE prevăd o revenire a activităţii economice, însă viteza şi amploarea acestei reveniri rămân extrem de incerte. În aceste condiţii, programul de urgenţă al BCE, care constă în răscumpărarea de obligaţiuni guvernamentale, ar putea fi prelungit şi după sfârşitul acestui an. Aceste achiziţii vor continua până când Consiliul guvernatorilor va aprecia că actuala criză a coronavirusului s-a încheiat, însă în orice caz până la finele acestui an”, a continuat Lagarde.

Deja ai votat!