Absolvenţii şi beizadelele pesediste

0

Marius ILINCARU

editor

Sfidarea pesedistă a atins cote inimaginabile într-un stat normal la cap. În dimineaţa probei la Limba Română a bacalaureatului, fiica ministrului Educaţiei, suceveanca Teo Popa, candidată la rândul ei, apare într-o poză pe reţelele de socializare pe care scrie „Bafta fraierilor stim ce pica”. Mai mult, în fotografie, ea le arată prietenilor degetul mijlociu.

Lăsând la o parte lipsa diacriticelor şi a semnelor de punctuaţie din enunţul de pe poza postată pe Internet, mesajul este unul absolut aiuritor şi aruncă semne de întrebare asupra întregului examen. De unde ştia subiectele, de la tatăl ei, ministrul Valentin Popa? Acesta de unde le ştia, deoarece nu are niciun rol în examenul de bacalaureat, preşedintele comisiei fiind secretarul de stat pentru învăţământ preuniversitar? Sunt întrebări la care autorităţile ar trebui să dea răspuns. Repede.

Dacă în urmă cu ceva ani vedeam la televizor imagini cu elevi săltaţi din sala de examen şi duşi la audieri, acum ar fi trebuit să vedem aceleaşi descinderi la Comisia Naţională de Bacalaureat, care toată, de la preşedinte şi până la secretar, ar trebui să dea cu subsemnatul la Parchet. Şi asta chiar dacă nu a fost nici o scurgere de informaţie. Aceasta ar fi fost singura măsură normală pentru recredibilizarea examenului de bacalaureat din acest an.

În plus, ministrul Valentin Popa, care a rezistat deja prea mult în funcţie, ar trebui să-şi dea urgent demisia. Indiferent dacă se dovedeşte că postarea a fost doar o „aroganţă” nevinovată sau o glumă proastă, Valentin Popa nu ar trebui să mai rămână o secundă ministru al Educaţiei, pentru că fiica sa şi-a bătut joc de zeci de mii de copii care au muncit mai mult sau mai puţin pentru examenul pe care-l susţin în aceste zile. Da, mulţi dintre ei sunt fraieri că învaţă şi că-şi doresc un viitor în care PSD prin exponenţii săi demonstrează zi de zi că puterea e a celor care mint, fură, şmenuiesc, etc. Mulţi dintre aceşti fraieri sunt copii care au învăţat nopţi întregi, chiar dacă ştiu că nu prea au niciun viitor în această ţară, că au avut grijă politicienii, în special cei de la PSD, să le amaneteze viaţa.

Dar dacă se adevereşte că fiica ministrului şi prietenii săi chiar ştiau subiectele, atunci şi ministrul şi cei din subordinea sa ar trebuie să plece şi să răspundă penal, pentru că nu poţi pretinde candidaţilor să fie corecţi şi să nu fraudeze examenul, dacă tocmai ministrul face asta! Ştiu că, la prima vedere, nu pare cine ştie ce infracţiune, dar de ce ar fi mai grav copiatul decât divulgatul subiectelor?

Până acum nu am auzit de nici o autosesizare a procurorilor suceveni, cum nu am auzit nici de demisia ministrului Educaţiei. Culmea, până acum cel care s-a arătat revoltat este tot ministrul Valentin Popa, care susţine că poza e o făcătură şi că fiica lui nu ar fi implicată în aşa ceva, deşi poza cu mesajul în clar a fost postată, e drept ulterior ştearsă, chiar pe contul ei de socializare.

Fuga de răspundere nu e ceva nou pentru cei de la PSD. Au făcut-o şi instituţional, când părăseau guvernarea cu câteva luni înainte de alegeri pentru a nu fi identificaţi ei ca cei care au scufundat corabia. Aşa că poziţia lui Valentin Popa nu face nicidecum notă discordantă cu tezele partidului, dar totuşi a venit vremea să punem punct sfidării politicienilor şi, cine ştie, poate astăzi, printr-o minune, analfabeţilor funcţionali de la conducerea ţării li se va arăta uşa prin care să părăsească puterea. Puţini vor fi cei care-i vor plânge.

+0 -0
se încarcă...