spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăEditorialMinciună şi rea-credinţă

Minciună şi rea-credinţă

Virgil COSMA
jurnalist

Cum ar fi să vină premierul Muntenegrului la Bucureşti şi să spună că se simte foarte bine aici, la Budapesta? Am lua foc cu toţii, considerând asta o ofensă inadmisibilă. Mai civilizaţi, ei nu fac aşa, ci dau din mână a lehamite, gândindu-se la cât de proşti trebuie să fie românii dacă admit să aibă un asemenea om în fruntea guvernului. Numai că, în afara gafelor proverbiale, pe care le produce în cascadă, premierul României mai şi minte. Asta face, când nu spune prostii, minte prin omisiune sau citează cifre şi situaţii greu până la imposibil de verificat.
Recentul aşa zis „raport” (prezentat la o televiziune aservită, nu în Parlament) nu pomeneşte un cuvânt despre următoarele fapte: datoria externă totală a României a crescut cu 2,56 miliarde de euro în primele cinci luni, adică 17 milioane euro pe zi; România continuă să aibă cea mai mare rată din Europa a persoanelor angajate aflate în risc de sărăcie: 19%, adică salariaţi care nu pot trăi decent de pe urma muncii lor; 225.000 de copii merg la culcare flămânzi şi un milion de români trăiesc în sărăcie extremă; preţurile alimentelor şi al utilităţilor a crescut, inflaţia este de 5,4%, cea mai mare din Europa; România are 0,03 km de autostradă la 1.000 de locuitori, de şase ori sub media UE; investiţiile publice sunt la un minim istoric, iar cele private mult mai mici decât în alte state din Europa de Est.
Efectul acestor realităţi, nu vorbe, este devastator asupra populaţiei ţării: nouă (!) români pleacă în fiecare oră din ţară, definitiv. Şi nu pleacă leneşii, asistaţii, hoţii şi profitorii, fiindcă aici este raiul lor. Nu, ci pleacă românii muncitori, cinstiţi şi creativi, tocmai din cauzele enumerate mai sus, cele pe care guvernul PSD le ignoră. După ce vor intra în vigoare noile coduri penal şi de procedură penală, cred că vom cunoaşte şi fenomenul de migraţie inversă. Nu m-ar mira ca infractori din toată lumea să vină să se stabilească aici, în acest viitor paradis al tâlharilor.
Cum să nu fugi din teritoriul ăsta încotro vezi cu ochii? Codul Fiscal a fost modificat de peste 120 de ori în numai cele şase luni ale mandatului Dăncilă, bulversând total mediul de afaceri. Impozitarea contribuţiilor pentru cei cu activităţi independente s-a schimbat în mijlocul anului fiscal cu aplicabilitate în acelaşi an fiscal. Ministerul de Finanţe a promis eliminarea formularului 600, dar aceleaşi informaţii, care se dădeau Fiscului pe formularul 600, se dau acum pe un alt formular. Firmele cu cifra de afaceri sub un milion de euro au început anul fiscal crezând că vor plăti 1% impozit pe cifra de afaceri. Legea s-a modificat şi acum ar putea plăti impozit pe profit. Modificarea se aplică începând cu anul curent. Cum să mai facă o firmă un plan de afaceri în aceste condiţii? Şi care firmă? Întreprinzătorii români închid şi pleacă scârbiţi, iar cei străini trebuie să fie musai necinstiţi ca să vrea să vină într-un asemenea mediu. Şi după aia, tot noi ne plângem că au venit doar cu gând să ne jefuiască.
Ce nu a mai spus marioneta lui Dragnea, cea care reprezintă dar nu şi conduce echipa de impostori de la Palatul Victoria? Că deficitul bugetului general consolidat a explodat la opt miliarde de lei în primele cinci luni ale anului, faţă de cele două miliarde de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut. Adică este de patru ori mai mare. Că inflaţia a fost de 5,4% în iunie, faţă de şi aşa catastrofalul 4,3% preluat de Dăncilă de la Grindeanu şi Tudose. Adică rata inflaţiei a crescut cu 25% de la începutul anului. Pe buzunarul fiecăruia asta înseamnă că ritmul de scumpire la fiecare produs a mai crescut cu un sfert față de astă iarnă. Că indicele ROBOR, pe baza căruia se stabilesc ratele în lei la bancă, era 2,05% la începutul lui ianuarie 2018. Azi a urcat la 3,41%, adică a crescut cu 66% faţă de începutul anului 2018. Mai clar, cei cu credite în lei cu dobandă variabilă plătesc cu câteva sute de lei mai mult azi decât plăteau la începutul lui 2018. Că euro era de 4,6412 la începutul anului şi acum a crescut la 4,6512. Adică românul dă mai mulţi bani la bancă dacă are credite în euro decât dădea la începutul mandatului Dăncilă. Toate astea la un loc înseamnă fără echivoc că toţi cei care muncesc cinstit în ţara asta, încercând să ţină o casă şi o familie, finanţează de fapt fanteziile fiscale şi financiare ale grupului infracţional care conduce ţara şi toate avantajele (salarii mai mari ca în Vest şi pensii speciale) pe care le-au acordat acoliţilor lor. Ăsta este socialismul lor.
Ce a mai spus Dăncilă? Totul la viitor, că va face, va drege, dar nimic din ceea ce ne interesează în prezent. Legea Pensiilor nu a fost publicată spre dezbatere publică pe 15 iulie, cum se lăuda Olguţa Vasilescu. Nici legea salarizarii unitare nu a fost dezbătută şi am văzut cu toţii ce haloimăs a ieşit. Nicio vorbă despre cum coaliţia PSD-ALDE se luptă de 18 luni să pună mâna pe Justiţie; sau despre cum tot încearcă naţionalizeze Pilonul II de pensii; şi nici despre catastrofa din învăţământ; doar anul acesta 80.000 de elevi au ieşit din sistemul educaţional fără o diplomă, ca să nu mai spun că cele care se acordă sunt goale de conţinut. Iar lista este interminabilă.
De asta, România a fost izolată pe plan internaţional. Cine să stea de vorbă cu aliatul cel rău: leneş, chiluangiu, mincinos şi hoţ?

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor

3 COMENTARII

Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...