Cine cui prejudiciază imaginea?

Ciprian MITOCEANU
scriitor

La scurtă vreme după Ziua Marinei românii au găsit prilej de veselie. Nu prea era momentul, evenimentele din 10 august erau încă vii, prin spitale se mai găseau români internați după ce au cunoscut pe propria piele „eficienţa”, dar mai ales brutalitatea forţelor de represiune aflate în slujba statului. Sursa neaşteptatei veselii care a precedat spectacolul de comedie livrat de Dragnea a fost taman Viorica Dăncilă, premierul marionetă. Cică aflată la Constanţa madam Dăncilă a ţinut să sublinieze patriotismul care o animă propunând vopsirea stafilococilor din zona Cazinoului în culorile naţionale. Evident, era vorba despre stabilopozi, dar românii au luat ştirea de bună, chiar dacă Dăncilă nu a fost prezentă la Ziua Marinei, fiind plecată într-un concediu ce ridică multe semne de întrebare.
Deşi ştirea privitoare la vopsitul stafilococilor a apărut într-un ziar de satiră, oamenii au cam ignorat acest aspect şi au tratat-o ca şi cum ar fi fost originală, făcând aprecieri deloc măgulitoare la capacităţile intelectuale ale premierului oficial. S-a râs mult pe seama presupusului incident, iar majoritatea oamenilor au luat de bună treaba cu vopsitul stafilococilor. Domnule, nici măcar atât nu o duce capul…
Cam acesta este părerea românilor despre premierul lui Dragnea. Că e o maşină de produs gafe şi complet certată cu gramatica şi dicţionarul, prin urmare ceea ce se vrea pamflet devine îngrijorător de verosimil. Pentru că vorbim de Viorica Dăncilă, nu de altcineva. Nu cred că francezii, de pildă, citesc vreun pamflet legat de activitatea sau exprimarea premierului Franţei şi ajung să creadă sincer că exact aşa s-a întâmplat. Dar la noi a devenit dificil să separi adevărul de ficţiune. Şi nu e vorba doar de Dăncilă, majoritatea celor care ocupă funcţii în supradimensionatul aparat funcţionăresc parcă au fost construiţi pe acelaşi calapod. Din fericire, în ceea ce-i priveşte, au destul de rar ocazia să deschidă gura şi cei care au o brumă de inteligenţă evită să spună ceva chiar şi când ar trebui să o facă, astfel că incultura şi ineficienţa le sunt trecute cu vederea. Mai ales când sunt atâtea vârfuri ce se pricep să ia faţa. Dăncilă, Daea, Dan…
Recent Dăncilă a găsit scuza ideală pentru gafe. Oboseala, la care s-a adăugat şi stresul. Aşa e ea, stresată şi munceşte mult. Nu e în stare să facă acordul subiectului cu predicatul, uită de la mână până la gură şi nici nu e capabilă să citească de pe foaie. Măcar la nivel Nea’ Nicu, dacă nu mai mult. Ne-a asigurat că au fost greşeli şi vor mai fi – când vine vorba de gafele premierului „poate” înseamnă „mai mult ca sigur” – dar că nu a greşit când a fost vorba de interesul românilor. Frumoase cuvinte, nimic mai mult… Dacă e aşa de interesată de soarta românilor, de ce a lipsit din ţară taman când protestul Diasporei a fost înăbuşit în gaze şi sânge şi nu face nimic pentru ca vinovaţii să fie traşi la răspundere? E o întrebare dintre multele la care ar trebui să răspundă premierul care nu a greşit niciodată când a fost vorba de interesul românilor. Acelaşi premier care cere ca gafele şi greşelile de exprimare să-i fie trecute cu vederea dar a avut grijă să dea în judecată un site de satiră – altul decât cel cu stafilococii – pentru că i s-au creat prejudicii de imagine şi a cerut o sută de mii de euro drept daune morale. Asta în condiţiile în care articolul în care Dăncilă este catalogată ca tâmpită a stat online două zile.
E interesant de aflat cum anume a tras Dăncilă concluzia că imaginea ei ar costa atât de mult. Dacă i-ar fi dat în judecată pe glumeţi pentru o sumă simbolică aş fi înţeles. S-a simţit jignită şi a vrut să clarifice nişte lucruri fără să sperie sau să limiteze libertatea de exprimare. Dar Dăncilă vrea bani. Dăncilă, care prejudiciază imaginea fiecărui român de fiecare dată când deschide gura sau face un pas. Oriunde a păşit în Europa a ţinut să lase o amintire memorabilă, una care s-a răsfrânt asupra României. Pentru că Dăncilă e premierul României. Că e marioneta lui Dragnea contează mai puţin atunci când reprezinţi România.
Zilele astea Dăncilă este în Spania. Pe internet au apărut deja gafele probabile, dar şi sfaturi cum să le evite. Aşteptăm cu interes ce anume o să comită. Oricum, imaginea ei valorează mult mai mult decât imaginea ţării. Pentru că Dăncilă terfeleşte imaginea oricăruia dintre noi încă din ziua când a devenit europarlamentar. Ce-ar fi să cerem şi noi ceva daune morale? Nu mult, măcar câte un leu de căciulă, aşa cum au cerut şi redactorii site-ului de la care Dăncilă a cerut suta de mii de euro.

Deja ai votat!