spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialE clar pentru toată lumea?

E clar pentru toată lumea?

Ciprian MITOCEANU
scriitor

S-a terminat şi cu Centenarul deşi, la cum s-au desfăşurat activităţile, încă o să mai curgă cerneală pe marginea subiectului. De Marile Proiecte cu care trebuia cinstit momentul s-a ales praful, chiar dacă au fost cheltuiţi munţi de bani. Bine, risipa nu a fost făcută în van; cineva şi-a tras paraîndărătul şi speră că solemnitatea momentului va reprezenta paravanul mediatic perfect pentru ca potlogăria să fie trecută cu vederea. La Cislău, un sat din Buzău s-a defilat cu maşinile de gunoi şi un excavator. Incidentul – că nu-i putem spune altfel – a devenit viral, dar nu a putut-o eclipsa pe Viorica Dăncilă care, absolut deloc surprinzător, a reuşit să gafeze în stil mare la Focşani. Sincer, nu ştiu ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi avut la dispoziţie linia albă din mijlocul drumului pentru o orientare minimă. Probabil trebuia dusă de mână de la un capăt la altul al ceremoniei; noroc cu linia albă, că după ce i s-a indicat că trebuie să parcurgă drumul în sens invers Dăncilă chiar a reuşit să o facă. Faza aminteşte de gafa din Spania când cineva s-a grăbit să o ridice pe de scaunul pe care era pe cale să-şi aşeze ostenita făptură. Femeia asta nu e în stare să ducă nimic la bun sfârşit? Poate doar distrugerea României; se pare că în privinţa asta se descurcă fără greş.
De ce Dăncilă a ales să se facă de râs la Focşani şi nu la Alba Iulia? O întrebare la care nu se grăbeşte să răspundă nimeni; important e doar paravanul mediatic la adăpostul căruia se fac mânăriile.
Iar Aniversarea Centenarului a ascuns multe. Purtaţi de elan patriotic, românii au ignorat faptul că Maternitatea Giuleşti a fost închisă. Cauza? Nouă asistente şi doi medici au fost depistaţi cu stafilococ auriu. Mda, cam astea sunt condiţiile din spitalele din România în anul centenarului, adică nu foarte diferite de cele de acum o sută de ani. Doru Pană, purtătorul de cuvânt al Maternităţii Giuleşti, nu vede în asta o problemă. Cică o să se dezinfecteze, că se mai întâmplă; li s-a recomandat celor vizaţi să consume ceva pastile, chiar dacă sunt sănătoşi. Ceva de genul, adică ce vă agitaţi oameni buni că nu e nimic… Părinţilor care şi-au exprimat intenţia să dea în judecată maternitatea care le-a îmbolnăvit copiii Pană le recomandă să nu o facă. Ba chiar le atrage atenţia că „ar trebui să fie foarte atenţi cu acest dat în judecată” pentru că „personalul va pleca în străinătate unde este apărat de legi”. Priceput, da? Cetăţeanul de rând nu are niciun drept în ţara asta, doar cei de la butoane. Sistemul sanitar e la pământ, nici măcar în maternităţi nu se asigură condiţiile minime necesare, dar cetăţeanul trebuie să fie atent cu datul în judecată că rămânem fără medici.
E posibil să nu, de vreme ce Guvernul pune la cale ceva legislaţie care să ducă la legarea românilor de glie, aşa cum s-a întâmplat pe vremea lui Mihai Viteazul. Dar cum timpul a trecut şi în amintirea colectivă au rămas doar faptele măreţe ale domnitorului descris de contemporani (şi) ca un hapcău fără margini. Nu se prea vorbeşte, de pildă, despre faptul că ţăranii au acumulat atâta ură încât au cerut ajutor de la otomani împotriva lui.
Acum zilele de groază ale teribilului voievod ameninţă să se repete. Teodorovici a reuşit să inflameze diaspora cerând ca românii să aibă parte de un permis de muncă pentru maxim cinci ani. Mai apoi a dat-o la întors şi a precizat că nu a fost înţeles, cu alte cuvinte tot noi suntem cei proşti şi incapabili să pricepem ceva; el şi alţii din gaşca lui şi-au făcut datoria. Demisia?! Nici nu se pune problema, în condiţiile în care nimeni nu i-a adus vreo dovadă că ar vrea să facă rău românilor.
Că nici nu încape vorbă de aşa ceva o dovedesc ultimele manevre ale specialiştilor de la butoane. Elevilor din şcolile profesionale urmează să li se deconteze toate cheltuielile legate de navetă, cazare şi masă numai dacă se obligă să muncească cinci ani în ţară după terminarea „studiilor”. O măsură legislativă de-a dreptul idioată, dacă ne gândim că aleşii nu fac nimic pentru ca viitorii absolvenţi să aibă locurile de muncă asigurate atunci când se vor vedea cu diploma în mână. Antreprenorii sunt sufocaţi cu tot felul de taxe şi măsuri aberante, astfel că cei mai mulţi preferă să-şi declare falimentul. Nu e mai firesc să dezvolţi mediul de afaceri şi să ajuţi la crearea locurilor de muncă în loc să pui copiii să semneze că se obligă să rămână în ţară? Apropo, şi treaba asta cu semnatul, cât e de legală? Minorii au dreptul să semneze un astfel de act?
Medicii rezidenţi sunt vizaţi şi ei de legarea de glie, astfel că ameninţarea lui Pană, cu plecatul peste graniţă din cauza pacienţilor recalcitranţi s-ar putea să fie apă de ploaie. Pentru că dacă statul te leagă de glie atunci te leagă. Şi, odată cu legătura s-ar putea să vină şi patriotismul.
De mult timp se vorbeşte în spaţiul public despre obigarea celor care pleacă peste hotare să plătească studiile făcute în România. Se pare că ziua în care măsura va deveni realitate e foarte aproape. Din păcate, până la viitorul luminos mai e încă multă cale.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...