vineri, aprilie 19, 2024
AcasăEditorialDacă mai trăia Eminescu...

Dacă mai trăia Eminescu…

Ciprian MITOCEANU
scriitor

Gata, a mai trecut un an de Eminescu. În inconfundabilul stil românesc, s-au omagiat cei 169 de ani de la naşterea poetului naţional. Autorităţile s-au dat peste cap să marcheze momentul dar, cu puţine excepţii, manifestările au arătat mai degrabă ca şi cum cei implicaţi de-abia aşteptau să se debaraseze de însărcinarea asta. Acţiuni însăilate şi cam fără cap dar, desigur, există scuze pentru asta. Doar numai ce am sărbătorit Centenarul şi se anunţă un an electoral cu dublă miză – alegerile europarlamentare şi cele prezidenţiale. Şi la anul va fi şi mai şi, aşa că… Ce s-o mai lungim, evenimentul a fost marcat pe repede înainte şi, vorba (altui) poet – Eminescu să ne judece.
În monumentala serie de gafe produse de inevitabila omagiere a naşterii lui Eminescu merită evidenţiate două momente. Primul îl are în centrul său pe ministrul Culturii, domnul Daniel Breaz care, invitat la o televiziune, a avut ocazia să-şi dea cu părerea şi despre Eminescu. Şi ce-a ieşit… Pe bune, omul are talent cu carul, numai că nu prea are ocazia să se afirme; doamna premier Viorica face ce face şi ia faţa.
„Pentru mine ca om, ca român, pot să spun, ca şi cadru didactic… Eu consider, aşa cum consideră foarte multă lume, că este practic cel mai mare poet care l-a dat România, cel puţin până în momentul de faţă”.
Exprimarea aparţine ministrului Culturii, că de aia au apărut ceva ghilimele în peisaj. Se vede că, pe lângă unele lipsuri la capitolul gramatică, omul nu şi-a pierdut speranţa. Cel puţin până în momentul de faţă Eminescu este cel mai mare poet „care l-a dat România”. Deci se poate şi mai bine…
La felul cum este tratată cultura naţională, slabe speranţe. O fi el anul 2019 anul cărţii, dar se pare că numai pe hârtie. Românii citesc din ce în ce mai puţin, iar poezia ocupă un loc neglijabil în preferinţele celor care mai dau bani pe cărţi. Chiar ministrul Breaz a demonstrat-o. Invitat să spună ceva versuri din opera eminesciană, omul s-a iritat în prima fază. “Suntem aici la o oră de limba română sau la un examen de bacalaureat? Pot să spun un vers, atâta vreau să spun, ca să vă satisfac şi dumneavoastră plăcerea sau dorinţa de a vedea dacă cunosc un singur vers – Cobori în jos, luceafăr bland”.
Cobori în jos, luceafăr blând. Atât şi nimic mai mult. Atât a putut livra din poezia lui Eminescu ministrul Culturii. Şi a atras atenţia că nu e la examen; cu alte cuvinte să nu-şi permită nimeni să se tragă de şireturi cu el că se supără.
Până la urmă, omul ştia că va apărea pe sticlă. Şi, având în vedere împrejurările, era evident că, la un moment dat, va trebui să vorbească nu numai despre poetul „care l-a dat România”, ci şi despre opera acestuia. Orice individ responsabil s-ar fi aşteptat la întrebări de genul „Care e poezia preferată?” sau provocări tip „recitaţi un vers” şi s-ar fi pregătit în consecinţă. Nu şi Breaz; el e ministru, are consilieri, are altele pe cap.
Al doilea moment a fost marcat de Jandarmeria Română, care şi-a şifonat zdravăn imaginea după evenimentele din 10 august. În dorinţa de a mai recupera ce se mai poate la acest capitol, „experţii” în PR de la Jandarmerie au însăilat şi ei de-un videoclip cu care să cinstească imaginea lui Eminescu. O făcătură, care aminteşte de reclamele la dulciuri din anii ’90. Adică pricepere ioc, dar am făcut şi noi ceva că oricum nu poate altul mai bine. Două fătuci şi un flăcău – în uniformă, desigur – îşi dau cu părerea despre vreme, fredonează, se întreabă ce zi e azi şi cântă ceva din repertoriul soţilor Doina şi Aldea Teodorovici. Şi trag concluzia: Eminescu.
Faptul că oamenii au luat cu asalt pagina de Facebook a Jandarmeriei cu versuri ce amintesc de Eminescu, dar şi de 10 august, nu i-a descurajat pe jandarmi care au revenit cu o nouă postare, în care jandarmii ne anunţă că datorită lor, poezia „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” a fost recitată prin Afganistan. Şi, evident, s-au acoperit din nou de ridicol. De unde se poate trage concluzia că le place. Şi că pe nimeni nu interesează rezultatele, ci doar strădania. Că aşa e la noi; important nu e să faci ceva, ci doar să laşi impresia că munceşti.
Tristă omagiere… Foarte tristă. A fost omagiat doar poetul şi prea puţini şi-au amintit de gazetarul Eminescu, celui căruia i se datorează trezirea conştiinţei naţionale. Până în 1989 se vorbea prea puţin de jurnalistul Eminescu, acum nu se mai vorbeşte deloc.
Mulţi s-au întrebat ce ar spune Eminescu despre România dacă ar trăi azi. Ce să spună? Ce a spus şi la vremea lui; are impresia cineva că societatea s-a schimbat în bine? Sau că suntem conduşi de politicieni adevăraţi şi nu de oportunişti? Sau crede cineva că dacă Eminescu ar fi protestat la 10 august ar fi scăpat neciomăgit şi negazat de jandarmii care îi recită azi versurile în încercarea disperată de a cârpi imaginea unei instituţii care s-a dovedit instrument docil în mâinile parveniţilor politici?
Eminescu a fost omagiat. Iar. Mai degrabă din obligaţie şi oportunism decât datorită aprecierii sincere, dar a fost omagiat. Ce-ar fi spus Eminescu dacă ar fi trăit? Din păcate Eminescu e mort, aşa că nu poate să se apere…

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...