Gata cu joaca de-a democrația

0

Virgil COSMA
jurnalist

Gata, s-a terminat. Oricum miniștrii și ceilalți demnitari ai statului erau deja scutiți de răspundere, printr-un act anterior (o Decizie CCR statuează că „niciun ministru nu poate fi tras la răspundere pentru acțiunile exercitate în vederea elaborării ori adoptării unui act normativ cu regim de lege”), iar primarii și președinții CJ fuseseră salvați pe viață prin introducerea unui singur cuvânt („oportunitate”) în legea de funcționare a Curții de Conturi, care îi privește și pe ei. Peste toate acestea, de-acum nu va mai îndrăzni niciun procuror să îi ancheteze. Tudorel i-a făcut pofta stăpânului său și a moșit o ordonanță potrivit căreia orice magistrat poate fi eliberat din funcție pentru „neîndeplinirea condiției de bună reputație”. În sfârșit, hoții cu gulere albe și-au văzut visul cu ochii, pot elimina pe oricine ar îndrăzni să-i ancheteze. Bun venit în Republica Infractorilor de Elită.
Comisia Europeană urmărește ultimele evoluții în ceea ce privește statul de drept în România și comunică faptul că: „atât conținutul cât și modul în care au fost făcute ultimele modificări, prin ordonanțe de urgență și fără nicio consultare cu sistemul judiciar și cu cei interesați, este în directă contradicție cu recomandările Comisiei transmise prin Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), susținut de toate statele membre”. În consecință, „Comisia va cere explicații de la Guvernul României în legătură cu ultimele modificări”. Răspunsul de la București? Secția specială pentru investigarea infracțiunilor din justiție, condusă de Adina Florea, protejata lui Dragnea, a înregistrat o plângere formulată de un site pro-PSD împotriva lui Frans Timmermans, prim-vicepreședinte al Comisiei Europene, a Verei Jurova, comisar european pentru Justiție, a Angelei Cristea, șefa reprezentanței CE în România și a procurorului general Augustin Lazăr, acuzați de „constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informații false, toate în legătură cu falsificarea Raportului MCV”. Adică afară din Europa și încă pe scurtătură.
Prin limitarea interimatelor la 45 de zile, prin mutarea avizului pentru funcțiile de procuror-șef de la secția de procurori a CSM la plen, prin introducerea noutății ca și judecătorii care au fost procurori să poată candida la șefia Parchetelor, Dragnea și-a creat cadrul necesar pentru a-și instala oamenii la șefia instituțiilor care îi pun în pericol libertatea, banii și puterea. Mai mult decât atât, prin impunerea termenului de 45 zile, Cabinetul Dăncilă a creat toate premisele ca în prima parte a lunii aprilie, deci cu mai puțin de două luni înainte de alegerile europarlamentare, conducerea Parchetelor să treacă sub controlul majorității PSD și ALDE. De ce aveau nevoie de asta și încă repede? Pentru că PSD a decis să-l pună în fruntea Autorității Electorale Permanente (AEP) pe fostul său trezorier, Mircea Drăghici, unul care este cercetat într-un dosar deschis la Parchetul General tocmai pentru modul presupus fraudulos în care a administrat cele peste 83 milioane lei care au reprezentat subvenția de la stat pentru partid. Asta înseamnă că PSD va controla întreg procesul electoral. Oamenii săi vor număra voturile, ei le vor centraliza, ei le vor raporta. În fruntea Birourilor Electorale Județene vor fi tot oamenii lor. Paza secțiilor și monitorizarea vor fi în grija MAI-ului lui Carmen Dan și a Jandarmeriei devenită breloc de partid.
Filozoful Mihai Șora, unul dintre fruntașii ultimilor protestatari, căci puțini au mai rămas activi, atât de puțini încât într-o seară s-a trezit singur cu actrița Oana Pellea în Piața Victoriei, locul protestelor masive din anii trecuți, scria mai zilele trecute: „o dictatură nu apare ca o zână îmbujorată, bătând diafan în geam, toc-toc. Nu va fi ca în 1948, când aveam cizma bolşevică pe grumaz, când nu știam unii de alții, când nu exista nicio sursă credibilă de informare și nici precedent în istorie. Va fi mult mai rapid și mult mai pervers. Dacă nu ne adunăm, vom deveni în curând provincie rusească”.
Din nefericire, totul se întâmplă într-un context extern nefast pentru România, când capacitatea de reacție a partenerilor occidentali este foarte scăzută. Bruxelles-ul se pregătește de alegeri. iar administrația Trump se confruntă ea însăși cu probleme atât în justiție cât și în mult prea numeroasele dispute declanșate cu mai toți partenerii. Statele Unite au schimbat total abordarea în relațiile cu regimurile autocrate din Estul Europei, manifestând mult mai multă toleranță față de derapajele democratice din țările fostului lagăr socialist. Bine informați de la Tel Aviv – alt teren minat de dispute juridice, borfașii de la noi tocmai pe asta se bazează și joacă acum tontoroiul pe ruinele fumegânde ale statului de drept. Care a durat atât de puțin, încât nici nu am apucat să ne învățăm cu el. Obișnuința dictaturii este atât de vie la români încât putem parafraza un banc celebru la vremea lui: „pauza s-a terminat, hai, toată lumea înapoi în cazanele cu smoală”.

Deja ai votat!
se încarcă...