joi, martie 28, 2024
AcasăEditorialIncidentul Gleiwitz pe înţelesul trepăduşilor de partid

Incidentul Gleiwitz pe înţelesul trepăduşilor de partid

Ciprian MITOCEANU
scriitor

La 31 august, 1939, o duzină de deţinuţi din lagărul de la Dachau au acceptat să îmbrace uniformele armatei poloneze şi să atace postul de radio german Sender Gleiwitz. Germania avea nevoie de un pretext pentru a declanşa cel de-al Doilea Război Mondial şi, pentru că un nou caz Sarajevo refuza să se producă, Hitler a ales să fabrice unul.
În realitate, au fost mai multe astfel de incidente, orchestrate de germani, însă cel mai cunoscut rămâne incidentul Glewitz, în urma căruia postul de radio a fost ocupat de „polonezi”. De fapt, aşa cum am precizat, a fost vorba despre deţinuţi îmbrăcaţi în uniformele armatei poloneze şi cărora li s-a promis libertatea în schimbul participării la misiune. Într-un final, serviciile le-au fost răsplătite cu gloanţe; cadavrele fiind desfigurate pentru a face imposibilă orice identificare ulterioară. O recompensă la care protagoniştii nu s-au aşteptat, dar care fusese hotărâtă din start – cinic, Reinhard Heydrich, le-a dat numele de cod de „conserve”.
Zilele trecute, cei de la TNL – Tineretul Naţional Liberal – au luat o decizie care aminteşte de Incidentul Gleiwitz. Doi membri ai TNL – dintre care unul este şeful TNL Cluj – au fost excluşi din partid. Asta pentru că cei doi au fost filmaţi în timp ce distribuiau „pliante otrăvite” în numele alianţei USR-PLUS. Decizia de excludere a fost luată în unanimitate şi, teoretic, ar putea fi considerată o adevărată execuţie politică ce a fost adusă la cunoştinţa opiniei publice printr-un anunţ publicat pe o reţea de socializare.
Un anunţ sec, lipsit de complicaţii. „Această acţiune individuală reprobabilă nu reflectă spiritul şi comportamentul Tineretului Naţional Liberal şi din nefericire nu a fost niciodată adusă în atenţia Biroului Executiv al TNL. Menționăm că această acțiune vine în contradicție flagrantă cu strategia de campanie hotărâtă de echipa de campanie a Partidului Național Liberal. Deoarece acţiunea individuală a celor doi foşti colegi nu a fost dezbătută şi asumată în forurile de decizie ale TNL, iar consecinţele acestor acţiuni au adus grave prejudicii imaginii şi prestigiului Tineretului Naţional Liberal, Biroul Executiv al TNL a luat decizia, în unanimitate, de a-i exclude pe cei responsabili din rândurile Tineretului Naţional Liberal”.
Cu alte cuvinte, liberalii s-au spălat pe mâini în ceea ce-i priveşte pe cei doi indivizi care „au adus prejudicii” de imagine partidului. Afară cu ei din partid; s-a terminat cu cariera lor politică. E posibil, însă, ca cei doi să revină în forţă ceva mai încolo, după ce lumea va uita de ei. Dar deocamdată sunt excluşi. În ciuda anunţului, nu se ştie clar dacă cei doi au fost excluşi pentru că au distribuit pliante sau pentru că au fost prinşi distribuindu-le. Înclin să cred că de vină este cea de-a doua variantă. Păi dacă nu v-a dus capul să lucraţi cu fereală, nu sunteţi demni să faceţi parte dintr-un partid istoric…
Până la urmă, aceasta este soarta trepăduşilor politici. Execută ce li se cere în speranţa că vor fi primiţi la masa cea mare, dar ajung să plătească pentru greşelile altora. Pentru că, până în momentul de faţă, în scandalul pliantelor de la Cluj, doar doi liberali au fost excluşi din partid. Şi să nu ne imaginăm că liderul TNL şi celălalt erau doar singurii implicaţi în campania de dezinformare. Oricât de dedicaţi ar fi partidului, nu s-au apucat să publice pliante pe banii proprii. Şi să ne gândim că nicio tipografie n-ar publica aşa ceva dacă n-ar exista niscaiva presiuni politice. Afacerea e mult mai încurcată decât vor cei de la PNL să accepte.
Presa clujeană arată deja cu degetul spre Daniel Buda, europarlamentar. Omul mai vrea un mandat şi face tot posibilul să-l obţină. Şi are toate şansele, având în vedere că, în ciuda scandalului, a fost ocolit de vreo anchetă internă a partidului. De fapt, nici nu e nevoie; doi distribuitori de pliante otrăvite au fost excluşi din partid; cine mai are nevoie şi de alte capete? Numai ăia doi sunt vinovaţi de ceea ce s-a întâmplat – în principal pentru că au fost prinşi – şi şi-au primit pedeapsa. Serios?! Au curajul liberalii să-i reclame pe cei doi la Poliţie? Aşa, pentru o anchetă adevărată…
Manevrele liberalilor sunt recuperate din recuzita celor de la PSD, doar că sunt folosite împotriva celor care ar putea să strice rotativa guvernamentală între PSD şi PNL. Până la urmă, la asta pare să se reducă politica în ultima perioadă. Liberalii nu atacă PSD; poate şi ca urmare a faptului că acesta are un electorat relativ stabil, genul de nucă tare dificil de spart. În schimb, îi atacă pe noii actori de pe scena politică, să nu care cumva să demonstreze că se poate şi altfel. Cu PSD deja s-au obişnuit; un vechi duşman devine un bun prieten. Nu e exclus ca, în funcţie de rezultatele de la europarlamentare, spre toamnă să se coacă de-un nou USL, numai bun să ţină la distanţă noii actori politici.
Cât îi priveşte pe trepăduşi, ar face bine să înţeleagă că la masa mare locurile sunt limitate şi se câştigă greu. Şi că, în afară de făcut munca de partid, rolul lor e să se sacrifice pentru interesele celor mari.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...