spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialȘansa de a trăi, asta e o prioritate

Șansa de a trăi, asta e o prioritate

Cătălin MORARU

redactor șef

 

De vreo cinci-şase ani, după vacanțele de sărbători, în fiecare an, un text din ziar începe așa: „minivacanța a fost marcată la Botoşani de un val de accidente grave, fără precedent în ultimii ani”. Pentru că de la an la an e mai rău, mai multe mașini, mai mulți nebuni pe șosele, drumuri mai proaste. S-a întâmplat că am mers mult prin țară, chiar în perioada sărbătorilor de Paști. Într-adevăr e plin de demenți (sau de proști) care depășesc aiurea, intră pe contrasens, nu apreciază corect de ce e în stare mașina lor. Și mor ca muștele românii pe șosele, pentru că demenții mai iau cu ei și pe alții.

Pur și simplu a devenit o chestiune de șansă, dacă te întorci întreg acasă dintr-o călătorie. Dar, cum am mai spus aici, 90% din șoselele românești sunt cu două benzi. Mergi în coloană sute de kilometri, fără variante. Și de aici se nasc nervii din trafic, nesăbuințele la volan, din exasperarea asta. Numai în perioada sărbătorilor, în opt zile, au murit pe drumurile din Botoșani cinci oameni. Toți erau tineri sau foarte tineri. Dacă înmulțiți cu numărul de județe din țară obțineți un tablou absolut înfiorător, care arată ce disperată nevoie e de drumuri civilizate.

Pentru guvernanți, asta nu e o prioritate, însă. Licitațiile se amână, până se face un amărât de drum durează ani de zile, toate pentru a ascunde că nu există voință politică pentru așa ceva, să nu credeți altfel. Știți, de exemplu, cât i-a luat lui Apolodor din Damasc să facă podul peste Dunăre, pe vremea romanilor? Doi ani. După două mii de ani, asfaltatul a 70 de km, până la Târgu Frumos, durează mult mai mult, nici nu mai știm cât.

Chiar sunt curios pe unde se duc azi iubitorii de pesediști la mitingul din Iași. Cică mulți merg cu mașinile personale, pe lângă ăia adunați și duși cu autocarele. Varianta prin Prăjeni e exclusă, le trebuie curaj și mașini de teren foarte solide. Și prin Hârlău o să le cam tremure mașinile și autocarele, că drumul e mai prost ca niciodată. Iar după ce ajung la Iași, or să îl asculte pe marele Dragnea cum le povestește că guvernul PSD va construi la țară patru mii de creșe, plus alte bâzdâgănii. Cică dezvoltă satul româesc, în felul ăsta. Primarii stau în genunchi și cer bani pentru drumuri, dar asta nu contează, Dragnea are alte gânduri. Europenii ăia răi, despre care spune madam Vasilica Dăncilă că nu ne respectă, ne roagă de vreo câțiva ani să luăm bani și să facem autostrada Iași – Târgu Mureș, de pildă. Iar noi nu vrem, că a găsit Dragnea alte variante. Timp în care oamenii mor cu zile pe șosele, asta nu trebuie să uităm.

Aici nu mai e vorba de a guverna pentru bunăstare, cum tot se laudă pesediștii, ci de prioritizarea investițiilor, pentru a salva viețile oamenilor. Orice guvern normal face așa ceva, rezolvă problemele mai importante, apoi restul. Aici, într-o țară în care copiii mor înecați în rahat, la propriu, căzuți prin fose septice în școlile cu buda în curte, nu se poate face mare lucru, pentru că nu sunt bani. Zilele trecute, în schimb, au fost alocați 600.000 de euro pentru ca vilele de protocol de la Neptun să aibă piscine șmechere, cu apă încălzită și pavele tratate, care nu se răcesc, dar nici nu se supraîncălzesc la soare. Să nu răcească sau să nu se frigă Dragnea și Tăriceanu la piciorușe când ies din apă. Cu banii ăștia se rezolvau, cred, budele de la toate școlile din județ (dacă se abțin de la șpagă). Cum explică pesedistul simplu măsurile astea, cum își justifică el sprijinul în continuare pentru acest partid nu știu, mă depășește. Probabil nu le pasă, nu văd altă variantă, nu îi ating chestiile astea, nu merg cu mașina decât la mitingurile PSD, nu au copii la școală, nu au treabă la spital. Sau au un salariu care îi face să suporte toate astea.

Problema liderilor PSD, însă, e că celor care le pasă sunt din ce în ce mai mulți. Nu siluirea justiției, despre care tot vorbim de doi ani de zile, e problema cea mai mare a PSD. A trecut vremea aia, acum au probleme cu infrastructura execrabilă, cu școlile cu buda în curte, cu spitalele din care ieși mai bolnav decât intri. Pur și simplu s-a ajuns în punctul în care nu se mai poate, a mers așa o vreme, în virtutea inerției, dar acum s-a înfundat. Dacă o fi să piardă alegerile, în ciuda pomenilor date în stânga și în dreapta, astea vor fi cauzele.

Nu știu ce zice Dragnea azi la Iași, ce goange mai debitează, dar sigur spune că ei dezvoltă România. Pe participanții botoșăneni la miting o să îi întrebăm când se întorc, zguduiți bine de hârtoapele de pe drumuri, cum le-a plăcut călătoria prin România dezvoltată de Dragnea.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...