Răzbunarea lui Dragnea va avea efect la alegeri

0

Cătălin MORARU
redactor șef

Și-a început Dragnea cuvântarea la Iași cu un rânjet de satisfacție, spunând „suntem mulți”. Apoi a continuat, ca un arendaș răzbunător „sunt doi-trei derbedei care fac scandal, bine plătiți, e drept”. Nici până atunci nu s-a auzit mare lucru de pe scenă, din cauza scandărilor anti-PSD, dar atunci protestatarii au luat foc. Iar pentru că cei doi-trei derbedei erau, de fapt, cinci mii de oameni, discursul lui Dragnea nu se mai auzea decât de lângă scenă, chiar dacă organizatorii au dat volumul la maxim. Asta nu s-a mai văzut la televizor. Nu s-a văzut nici că Dragnea a plecat la fel ca data trecută, cu mașina trasă la scară, în viteză. Și nici că mitingul s-a terminat cu o oră mai devreme, folcloriștii chemați cu muzica nu au reușit să mai cânte nimic, participanții la miting, mulți dintre ei speriați și care nu înțelegeau ce se întâmplă, au fost evacuați spre autocarele care i-au adus, pentru că piața a fost ocupată de protestatari care au organizat ad-hoc un marș spre sediul PSD, apoi au revenit în piață.

De fapt, Liviu Dragnea a reușit să organizeze la Iași un miting anti-PSD de amploare, cam asta e ideea.

Nimic din toate astea nu au vreo importanță pentru Dragnea, nici nervozitatea extremă a ieșenilor, nici faptul că a mânat spre Iași vreo 10 – 15,000 de oameni. Omul e doar preocupat să își refacă cinstea obrazului, după ce la recentul turneu moldovean a fugit pe ușa din dos. Și cum la summit-ul de la Sibiu, unde liderii europeni au venit în România, Dragnea nu avea ce căuta, că e văzut ca un mafiot în afara granițelor țării, a vrut să arate la Iași cât de tare e. În aceeași zi. Câteva mii de români au hotărât să iasă din case și să îi spună acestui șmecher de Teleorman să plece, că noi vrem să fim europeni.

Pentru cine crede că Liviu Dragnea s-a schimbat, să ne aducem aminte o povestioară electorală. Mai țineți minte alegerile prezidențiale din 2014? În turul doi au ajuns pesedistul de atunci Victor Ponta și Klaus Iohannis, susținut de PNL. Ponta era creditat cu prima șansă. Iar în spatele lui se afla Liviu Dragnea, care îl ajuta în campanie, pe vremea aia pe cei doi îi lega o mare prietenie. Iohannis, cu stilul lui de neamț taciturn, nu prea convinsese multă lume (chestie care se poate spune despre el în continuare, dealtfel). După primul tur, românii din străinătate s-au plâns că nu sunt destule secții de votare și nu pot vota. Ce a făcut Dragnea în turul doi? A făcut și mai puține secții de votare. Pentru că românii din afară nu votau cu PSD, de aia. Ce a urmat, știți. Scandal la secțiile de votare, cozi, telefoane în țară la rude să iasă la vot, o mobilizare fără precedent la alegeri în urma căreia Iohannis ajunge președintele României.

Ăsta e Liviu Dragnea, de aia a făcut miting la Iași. Răzbunător, viclean, care vrea să pedepsească pe cei care nu se supun. Numai că metodele la lumină nu i se potrivesc, e bun la războaie de culise. Când trebuie să mobilizeze oamenii cu discursurile lui, nu are nici o șansă, nu are carismă, e antipatic, iar pe oameni îi lasă indiferenți vorbele sale. Dacă erați joi în Iași, printre cei aduși la miting, vă puteau spune chiar ei asta. Era plină piața de scuze de pesediști, „dom’le, noi îl sprijinim pe primarul nostru și dacă el e cu Dragnea…”.

Iar cu mitingul PSD de la Iași, Dragnea a făcut-o de oaie, cam ca la alegerile din 2014. Poate mai erau prin Iași ceva oameni care aveau de gând să meargă la iarbă verde cu ocazia alegerilor din 26 mai, că nu îi interesează politica. Ei, părerea mea e că Liviu Dragnea i-a convins că trebuie să meargă la vot. Demonstrația asta de forță, cu centrul orașului închis cu garduri, parcă era sub asediu, păzit de sute de jandarmi, pentru un miting cu oameni aduși de prin toate satele Moldovei, doar pentru a demonstra ieșenilor că Dragnea ot Teleorman e mai tare, i-a scos din minți pe oameni. Tensiunea a fost insuportabilă acolo, în timp ce Dragnea vorbea înconjurat de oameni în uniforme, ca un dictator,  tocmai de pace socială, cea care devine imposibilă în țara asta tocmai datorită lui, infractorului șef al PSD.

Circulă pe internet o mulțime de poze cu liderii pesediști din Moldova urcați pe scena de la Iași. Dacă vă uitați la cei din Botoșani (eu i-am văzut pe ministrul Budăi și senatoarea Federovici, pe acolo)  o să știți că respectivii au înțeles imediat ce eroare gravă a fost mitingul de joi.

Dar asta e, ce nu fac pesediștii când e vorba de ego-ul președintelui lor din Teleorman. Care, din dragoste pentru Moldova, a vorbit vreo zece minute numai despre Ștefan cel Mare și țară. Tot din dragoste, a dat anul trecut mai mulți bani pentru drumurile din județul Teleorman decât pentru toată Moldova. Dar astea sunt doar detalii, nu?

 

 

+0 -0
se încarcă...