spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialLepădarea de Dragnea, în formă continuată

Lepădarea de Dragnea, în formă continuată

Cătălin MORARU
redactor șef

Ne-am lămurit că pesediștii schimbă doar tabloul de pe perete. Încă se bat între ei pe cine să pună, dar vor fi fericiți cu oricine, atâta timp cât rămân în cărți. Nu trebuie subestimată nici Viorica Dăncilă. Nu i-a crescut încă un cap și nici injecții cu inteligență nu și-a făcut. Însă, cei care știu poveștile vechi, își aduc aminte că și Ceaușescu era considerat un cretinel prin PCR și nu e nici un pericol dacă îl pun secretar general. Dar în câteva luni i-a ras pe toți. A durat doar până și-a dat seama că poate.
Nu e vorba aici dacă PSD a învățat ceva din alegeri. Pesediștii se luptă să supraviețuiască. De aia vom vedea o epurare extinsă. În perioada următoare, toți apropiații lui Dragnea vor fi îndepărtați de ochii publicului. Asta e singura șansă, să dea vina pe Dragnea. Foarte mulți din votanții PSD, aproape jumătate, au votat DA la referendum, ăsta a fost indicatorul.
Pare o măsură infantilă, acum în era internetului, e de ajuns o simplă căutare online ca să vezi ce spuneau mai ieri șefii PSD. Dar nu au altă variantă pesediștii lui Dragnea.
Și cam asta e schimbarea. În rest, nimic. În continuare, programe cretine de dat bani la oameni, fără discernământ, se împrumută în draci, dar se laudă cu creștere economică, deși vârtejul scumpirilor continuă. Își apără corupții, ultimul caz e Tăriceanu. Își dau legi ca să câștige alegerile, cum e ordonanța aia cu președinții de consiliu județean aleși într-un singur tur. Am tot vorbit de asta, că schimbă legea electorală ca mersul trenurilor. De data asta, socoteala e simplă. La locale PNL și USR+ nu vor avea candidați comuni. Dacă oamenii ar vota exact la fel ca pe 26 mai, la alegeri într-un singur tur, PSD ar câștiga președinți la consilii județene în jumătate de țară. Dacă ar fi două tururi, ar câștiga doar în cinci județe. Ar fi o victorie doar la nivel de imagine, că nu vor avea majoritate în consiliul județean. Dar e mai bine decât nimic. Nu mai contează că reprezentativitatea votului e aruncată la gunoi, pe neconflictuala Viorica nu o deranjează asta și nici pe colegii de partid.
Evident că schimbările astea de la București se vor repercuta și în teritoriu. Vicepremierul Stănescu, plecat deja de lângă Viorica, știe foarte bine unde câștigă PSD alegerile. În fond, el e arhitectul PNDL 2, programul care le dă voie primarilor să facă ce le tună capul cu bani primiți de la guvern.
Dar, PSD are o problemă de cadre. După epurările făcute de Dragnea, nu prea mai au ce epura în epoca post-Dragnea. Vor dezgropa, probabil, pesediști vechi, din epoca Cozmâncă, pentru a încerca una-alta. La Botoșani, președintele actual, Doina Federovici, a ținut să ne spună apăsat că nu a avut niciodată poze cu Dragnea pe sediul PSD. Am zis că așa o fi, deși acum vreo lună îl îndemna pe marele om să devină președintele României. A fost membru și în celebra comisie Iordache, ceea ce iar nu dă prea bine. Pe de altă parte, poate arăta rezultatele bune la alegeri și referendum. Bune pentru pesediști, evident. Banii de la guvern, mulți, puțini câți au fost, ea i-a adus, restul pesediștilor au făcut figurație prin parlament. Deci, să fie schimbată cu Macaleți, președintele CJ, cum umblă vorba? Asta poate fi, cel mult, o glumă bună, Costică Macaleți era, acum două luni, cu demisia pe masă, la partid, după ce protejații lui se luau de gât cu prefectul. Protejații Doinei Federovici or fi fost, poate, mai politicoși, asta e singura diferență.
Foarte mulți pesediști sunt deranjați că senatorul PSD Doina Federovici a ajuns, ca urmare a faptului că era bine văzută la București, să conducă județul cu mână de fier, în viziunea lor. Adică nici iarba nu crește, dacă nu știe doamna Doina. Nu știu dacă e așa sau e vorba de modul în care funcționează PSD. În fond, disciplina asta de partid a făcut posibilă apariția lui Dragnea, pe care l-au urmat toți, ca oile.
Pe de altă parte, alți mulți pesediști, la care se adaugă o grămadă de primari PSD, sunt nemulțumiți complet de nereușitele crase de la nivelul consiliului județean, condus cu grație de Costică Macaleți. Care a reușit să își mulțumească doar subordonații, mărind fără probleme salariile în instituție, de fiecare dată când a avut ocazia.
Situații de acest gen le regăsim în mai toate județele țării. Au de făcut alegeri dificile, pesediștii. Din spate nu prea vine nimic, e plin PSD de tineret gen Andreea Buiuc, fătuca aia devenită celebră când se bucura, în timpul ședinței de CL, că crapă rânza-n liberali. Iaca nu mai crapă, marele Dragnea e la bulău, iar niște pesediști din Botoșani îi cer să o taie din partid. Cum se sucește politica asta, dom’le.
Însă, cu toate problemele, imposturile și prostia, pesediștii merg înainte. Cu arțag, chiar. Începe să le revină vocea, aduc pe tapet vechile teme, nu se pot abține. O iau iar cu Bruxelles, cu Iohannis, cu abuzurile din justiție. Dar, în fond, orice pasăre pe limba ei piere.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...