sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialJoaca de-a moţiunea

Joaca de-a moţiunea

Marius ILINCARU

jurnalist

Rezultatele alegerilor europarlamentare, cele ale referendumului pentru justiţie, dar mai ales condamnarea lui Liviu Dragnea au obligat opoziţia să depună o moţiune de cenzură împotriva Cabinetului Dăncilă.

Spun „au obligat”, pentru că nimeni din opoziţie, poate cu excepţia lui Ludovic Orban, care este tras pe linia moartă, fiind singurul lider de partid parlamentar care nu se regăseşte nici în Camera Deputaţilor, nici în Senat, nici în Guvern şi nu este nici primar de mare oraş. Din această postură, Ludovic Orban este direct interesat să dărâme guvernul pentru a putea prelua puterea. Dar, această preluare a puterii acum este o decizie bună pentru PNL?

Răspunsul e clar: „NU”. PSD este în degringoladă, după alegeri şi arestarea lui Liviu Dragnea. „Baronii locali”, adunaţi în tabere, se canibalizează între ei, fiecare încercând să obţină puterea în partid. Dăncilă, chiar dacă a încercat să pară dezinvoltă, declarând că „că acum are posibilitate de a lua deciziile”, este în căutarea unui nou păpuşar, care să o tragă de sfori, să o îndrepte „pe calea cea bună”. În acest context, PSD nu poate acumula nimic până la prezidenţiale şi nici până la locale, ba, din contra, va pierde puncte electorale importante. În favoarea cui?

Mai mult ca sigur a USR-ului, care a arătat că se poate face politică şi altfel, iar electoratul a văzut că USR are o şansă să poată lupta cu marile partide şi că poate reprezenta o opţiune. Faptul că Dan Barna a înţeles că nu e momentul să vină la putere, că aceasta se poate prelua doar după ce partidul său va câştiga alegerile, arată mai multă maturitate politică decât la toţi politicienii români cu experienţă.

Lucrul acesta l-au înţeles şi mulţi liberali, iar acum, discursul lor se îndreaptă, din ce în ce mai des, împotriva USR. Modul în care Gigel Ştirbu (nefericitul ministru al Culturii timp de vreo trei-patru luni, acum şase ani, dintr-unul dintre Cabinetele USL conduse de Victor Ponta) a citit moţiunea de cenzură, atacând electoratul USR, arată că nici cei mai mulţi liberali nu vor ca aceasta să treacă. Şi ei sunt conştienţi că ar pierde dacă iau puterea de la PSD. Situaţia economică e aşa cum e, iar lumea s-a cam săturat de refrenul cu „greaua moştenire”, iar PNL va deconta toate prostiile făcute de PSD. Şi nu ar fi prima dată.

Un guvern de uniune naţională, care să pregătească cele trei rânduri de alegeri, este exclus din start, fiind anacronic.

Un guvern de tehnocraţi nu cred că mai e posibil, pentru că majoritatea şi-au arătat deschiderea către Alianţa 2020 USR+PLUS, iar aceasta a anunţat clar, aşa cum spuneam şi mai sus, că nu intră la guvernare decât după alegeri.

Deci, căderea guvernului ar deschide drumul spre alegeri anticipate. Dar parlamentarii vor anticipate? Credeţi că aceştia sunt decişi să-şi pună în pericol finalul de mandat? Mulţi dintre ei sunt la primul şi probabil ultimul mandat. De ce ar vota să cadă guvernul, să provoace anticipate şi să-şi piardă beneficiile, pensiile speciale, etc.?

Apoi, din discursuri, liderii opoziţiei par resemnaţi cu ideea că moţiunea e doar un joc de imagine cu menirea de a arăta electoratului că fac ceva împotriva PSD. Nu văd pe nimeni care să se ambaleze în negocieri pentru crearea unei majorităţi, iar dacă aceasta va exista la vot va fi una întâmplătoare şi nicidecum una voită, indiferent ce vor spune ulterior liderii politici. Aşa că, moţiunea de cenzură e doar un joc, care să ne mai anime vara toropită deja de călduri infernale.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...