La ce aţi mai venit? – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Au trecut câteva zile de când Guvernul Orban a devenit realitate. Evident, prea puţine pentru a pretinde rezultate concrete, dar măcar ceva legat de planurile de guvernare tot ar trebui să ştim. Asta pentru că, atunci când ani de zile susţii că eşti pregătit pentru a prelua guvernarea, e clar că trebuie să ai ceva planuri. Din păcate, nimeni nu se grăbeşte să le prezinte. Noul premier se laudă cu cei pe care i-a dat afară, dar nici la acest capitol nu se poate făli cu realizări măreţe pentru că e foarte conştient – sau, dacă nu, i-au spus consilierii – că legislaţia nu-l ajută foarte mult când vine vorba de făcut curăţenie în instituţiile bugetare. Pe la Educaţie s-a făcut ceva vâlvă, dar deocamdată nu se vorbeşte despre nimic concret. Doar că vor fi reduceri de ore.
Cât timp au fost în opoziţie, liberalii au acuzat dezmăţul pe bani publici şi au cerut cu insistenţă măsuri care să stopeze declinul economic, însă odată ajunşi la butoane nu se prea grăbesc să le elaboreze, pentru că e clar că nu le aveau pregătite. Au tot arătat cu degetul spre salarii şi pensii nesimţite, iar acum oferă asigurări că nu va scădea nicio pensie şi nici nu vor fi tăieri de salarii, ba chiar se vorbeşte de creşteri de venituri.
Este evident pentru toată lumea că România se găseşte într-o situaţie foarte dificilă. Deşi suntem îndatoraţi până peste cap, continuăm să împrumutăm bani, cică până punem economia pe picioare. Acea economie care duduie, care a avut parte de creşteri record şi, cu toate acestea, nu produce mare lucru. Din buget lipsesc vreo douăzeci de miliarde de euro, iar deficitul bugetar se plasează pe la 5% din PIB. E drept că există ţări care stau chiar mai rău la capitolul deficit, dar cel puţin acolo guvernanţii au reuşit să pună la punct infrastructura şi să redreseze economia. La noi nu s-a întâmplat mare lucru. Noii miniştri acuză că ceea ce au găsit în ministere nu prea bate cu declaraţiile celor proaspăt trecuţi în opoziţie. Cu alte cuvinte, stăm chiar mai rău decât o arată datele oficiale.
Şi, cu toate acestea, noul guvern anunţă măsuri populiste din categoria „mărim pensii şi salarii”, deşi soluţiile raţionale sunt legate de reducerea cheltuielilor, introducerea de noi taxe şi implicare adevărată din partea autorităţilor în combaterea evaziunii fiscale. Totuşi, liberalii nu se grăbesc să aplice măsuri nepopulare şi merg înainte călăuziţi de „programul de guvernare” al celor de la PSD. Practic, e ca şi cum Dăncilă a rămas premier, doar că acum o să ne cam lipsească momentele vesele demne de Antologia Umorului Românesc.
Aparent, liberalii sunt lipsiţi de soluţii. Însă realitatea e că vorbim de un plan lucid ale cărui costuri vor fi decontate tot de către cetăţeanul de rând. Pentru că liberalii ştiu foarte bine că, dacă iau măsurile necesare, vor pierde încrederea electoratului, iar cei de la PSD vor reveni în forţă la alegerile de anul viitor. S-a mai întâmplat în trecut; social democraţii au părăsit guvernarea cu un an înainte de alegeri, i-au lăsat pe adversari să scoată castanele din foc şi au revenit la butoane.
Şi liberalii se pare că au învăţat din greşelile trecutului, aşa că preferă să ne lase de izbelişte încă un an. Un an în care guvernarea pe tiparele PSD ne va face foarte mult rău. E nevoie de măsuri în momentul de faţă, nu în viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat, pentru că datoria externă creşte, iar economia dă semne că se sufocă.
Iar investiţiile nu se pot face decât dacă se aplică noi taxe – de parcă nu am avea destule – sau se apelează la împrumuturi. Asta dacă se va găsi cineva care să ne mai împrumute. Şi fără investiţii situaţia va deveni şi mai gravă.
Coaliţia parlamentară pe care se sprijină guvenarea liberală e şubredă; mai degrabă la nivel declarativ, astfel că există oricând pericolul ca oricare dintre susţinătorii de conjunctură să-şi schimbe opinia în speranţa că va obţine simpatia electoratului. E puţin probabil ca cei de la PSD să rişte revenirea la guvernare, dar în mod sigur au pregătit multe beţe pe care să le strecoare în roţile liberalilor. Şi să nu-i ignorăm pe cei care, dacă procentele liberalilor încep să se diminueze, vor reaprinde făclia traseismului politic.
Cam multe probleme pentru liberali. Şi astea numai pe plan intern. Bărcuţa e şubredă şi trebuie manevrată cu atenţie, însă pe cârmacii de conjunctură îi interesează viitorul; prezentul nu e decât o piedică pe care se străduiesc să o evite. E vorba de viitorul lor, nu de al nostru. Şi, pentru ca partidul să aibă viitor, ucid prezentul trăitorilor pe aceste meleaguri cu aceeaşi inconştienţă pe care o reproşau adversarului politic şi partea cu adevărat proastă e că acest prezent tinde să se permanentizeze.
Cu alte cuvinte, nu s-a schimbat mare lucru. Aşa că ar fi cazul să-i întrebăm de ce s-au grăbit să preia guvernarea dacă tot n-au de gând să schimbe mare lucru.

Deja ai votat!