sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăEditorialCu frica nu se mai câștigă alegeri - Cătălin Moraru, redactor șef

Cu frica nu se mai câștigă alegeri – Cătălin Moraru, redactor șef

După anunțarea rezultatelor la exit-poll-urile de duminică, senatoarea PSD Doina Federovici declara ziariștilor că a fost o campanie grea, cu atacuri extrem de dure din partea forțelor politice de dreapta. Mi s-a părut declarația asta la fel de tare ca cea a Vioricăi Dăncilă în care spunea că PSD de fapt a câștigat, la alegerile astea.

Zilnic – sau chiar de mai multe ori pe zi – pesediștii lui Dragnea au încercat să își sperie electoratul. Prin toate mijloacele. Asta a fost metoda lor de obținut voturi. Să o votăm pe Dăncilă că altfel se închid spitale, se taie salarii, se taie pensii sau nu se mai dau pensii deloc. Și nici medicamente.

Plus alte gogomănii mai mârlănești, gen Iohannis, nazistul, care vrea să fie șef de lagăr de concentrare, are dosare penale și cinci case, față de Dăncilă care are numai patru (deși în una din ele, probabil încap aproape toate casele lui Iohannis).

Am mai spus, mi se pare groaznic de mizerabil, de inuman, să încerci să profiți de sărăcia și de neinformarea unor cetățeni, pentru a le fura votul. Nimeni nu a votat-o pe Viorica Dăncilă duminică, absolut nimeni. Oamenii și-au votat păstrarea pensiilor, salariilor, slujbelor, ajutoarelor sociale. Și privilegiilor, evident, că țara PSD e țara privilegiilor pentru șmecheri. Oribil mod de a conduce o țară, totuși.

Numai că discursul acesta că numai pesediștii știu să dea, ceilalți doar iau, nu prea mai ține. Nici măcar în Moldova, nici măcar la Botoșani. Mai pun botul niște amărâți de prin Oltenia, cam atât.

Pesediștii au aflat – catastrofal, de data asta – că nu mai trebuie să își considere alegătorii proști. Oamenii mai știu, mai întreabă. Și află că președintele României nu se ocupă de salarii și pensii, nici nu face autostrăzi și nici nu închide spitale.

Au mai aflat și că nu e mare inginerie să mărești salarii și pensii. Te așezi la masă, scrii o lege și gata. Nu și-au vândut pesediștii vilele și pesedistele mantourile și broșele pentru salariile alea. Șmecheria e să ai bani de unde le da, că degeaba mărești, dacă totul se scumpește.

Nu trebuie să fii analist politic să înțelegi că e ceva în neregulă cu niște oameni care dau legi strâmbe ca să își scape șeful de pârnaie și scot pentru asta alți 21.000 de tâlhari din pușcării.

De aia Viorica Dăncilă era condamnată, dinainte de campanie. Iar decizia de a ține conferințe de presă maraton nu prea i-a folosit, deși trebuie să punctăm curajul ei, aici. Însă mai bine se plimba prin sate și întindea mâna pentru pupat la băbuțe amărâte, cum am văzut în niște poze care m-au oripilat. Deoarece la conferințele de presă a ieșit la iveală că are și ea case, slavă Domnului, că nu prea le are cu formulele, că a apărat ordonanța 13, că la 10 august nu a fost lovitură de stat și ea nu a luptat chiar pentru fiecare român, ba chiar din contra. Și a cam îngropat economia. Plus că nu prea îi suportă pe „ăștia”, care au plecat pe alte meleaguri, asta a fost cireașa de pe tort.

Alegerile astea au fost o cursă cu final cunoscut, necunoscută a fost doar setea de vot a românilor, dorința de a le da una peste bot celor care credeau că pot face ce vor în țara asta.

Nu știu dacă asta îi va responsabiliza pe pesediști, se pare că nu. După atâția ani de meserie, cunosc o mulțime de pesediști și de la București sau aiurea și de la Botoșani. Chiar dacă fac parte din partidul ăla, mulți sunt inteligenți și chiar buni în ceea ce fac. Unii lucrează în administrație locală, alții prin diverse instituții. Chiar și eforturile senatoarei Federovici de a aduce bani în Botoșani nu pot fi trecute cu vederea. Până și Marius Budăi a fost un ministru decent în guvernul Dăncilă, am mai scris asta. Bine, nici nu era foarte greu, e drept.

Dar nu pricep, în primul rând, cum s-au încolonat toți cuminți sub conducerea unui personaj toxic ca Liviu Dragnea. Un pușcăriaș. Și au contribuit la eforturile acestuia de erdoganizare și orbanizare a țării, care ne duceau spre ieșirea din Uniunea Europeană. În al doilea rând, nu înțeleg absolut deloc cum suportă, cu stoicism, o femeie ca Viorica Dăncilă. Cum de a ajuns personajul acesta de comedie pe un buletin de vot pentru alegerea președintelui României, din partea unui partid așa mare ca PSD? O fi fost disciplină de partid, dar are și asta limitele ei. De aceea îi consider teribil de vinovați. Și, după rezultatele la ultimele tururi de scrutin, se pare că nu sunt singurul.

Pe de altă parte, dacă o dau afară pe Viorica pentru „succesurile” de la alegeri, pe cine pun în loc? Că după epurările făcute de Dragnea, nu prea a mai rămas mare lucru. Așa că mai bine rămâne Viorica, că face treabă bună la conducerea partidului. Dacă o ține tot așa, viitorul e luminos. Plus că ne mai și distrăm.

Deja ai votat!
Botoșani
cer senin
1.7 ° C
4.6 °
1 °
93 %
0.6kmh
10 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...