Au trecut și inundațiile astea – George LAZĂR, director

0

Programul de relansare economică prezentat de liberali pare desprins din visele generației care a trăit Revoluția. Mii de kilometri de autostradă, cale ferată de mare viteză, spitale regionale, toate ar trebui să dea un impuls uriaș economiei României, apropiind-o de prea îndepărtatul Occident. Orban și președintele Iohannis ar intra pe ușa din față a cărților de istorie și ar rămâne în amintirea colectivă drept cei care au adus, în sfârșit, țara în secolul XXI. Frumos!

Numai că realitatea este deocamdată alta. În mărinimia lui, asemenea guvernelor PSD, guvernul liberal a alocat cam un milion de euro pentru a despăgubi oamenii ce au avut de suferit de pe urma inundațiilor, anul acesta deocamdată de o amploare modestă, dacă ar fi să comparăm cu anii trecuți. Sinistrații vor mulțumi frumos pentru acest sprijin, dat din buzunarul larg al statului, adică din impozitele noastre, și vor vota așa cum se cuvine, adică pe generoșii liberali. La fel, cei ce se vor simți în pericol de a fi în viitor inundați vor vota, cum altfel?, liberalii, convinși că vor primi ajutor dacă vor avea nevoie. Iată cum cu doar un modest milion de euro se pot cumpăra voturile oamenilor aflați la necaz. Dacă exact așa au făcut și cei de la PSD, pentru ce și-ar mai bate liberalii capetele căutând soluții la o problemă deja rezolvată? Regularizarea albiilor râurilor, împăduriri masive sau îndiguiri, adică lucrări hidrotehnice uriașe, sunt investiții care costă de o mie de ori mai mult decât ajutorul dat sinistraților, pentru care nu mulțumește nimeni, despre care se pomenește foarte vag sau deloc în Programul de relansare a economiei. Mai este de menționat și obligativitatea, introdusă de Băsescu dar niciodată respectată, ca toți proprietarii de locuințe să încheie polițe de asigurare obligatorii pentru astfel de evenimente. Polițe care nu fac altceva decât să îngrașe conturile agențiilor de asigurări, deoarece tot la ajutoare de stat s-a ajuns în fiecare an.

Revenind la programul liberal de relansare a economiei, presupunând prin absurd că ar vărsa mâine cineva trenul cu bani în fața guvernului, și nu în mulți ani, în tranșe și numai după serioase analize, apare problema crucială a personalului calificat care să fie în stare să-i cheltuiască. Sunt sume imense, la fel și proiecte foarte complexe, cum n-a mai avut țara noastră de la marea industrializare și urbanizare făcute de comuniști care, culmea, chiar au găsit specialiștii atât de necesari.

La fel ca predecesorii, liberalii s-au înghesuit și ei să repopuleze birourile publice cu rubedenii, amante, prieteni și corifei. Poate nu chiar în măsura în care au făcut-o social-democrații, însă ei sunt abia de câteva luni la guvernare. Dar ne-am convins cu toții, de când cu pandemia, ce înseamnă numirile politice, cel puțin cele făcute de PSD: incompetență, arivism, nesimțire, corupție. Chiar dacă se simte un suflu nou, vor fi oare ai liberalilor mai buni decât ai pesediștilor? Mă îndoiesc, pentru că oricine ajunge într-o funcție publică, diferită de o sinecură, pe bază de recomandare de partid, înseamnă aproape de fiecare dată că nu este suficient de competent ca s-o obțină cinstit. Există și excepții, foarte puține, printre specialiștii care devin membri de partid doar pentru a-și păstra posturile, deoarece o cale cinstită pur și simplu nu există. Îndoielile referitoare la planul de relansare economică sunt date și de faptul că diferite variante ale acestuia au tot fost prezentate de-a lungul anilor, alternativ de liberali și pesediști, fără mari efecte vizibile. Cel mai ușor este să faci un plan. Cu totul altceva este să-l pui în practică.

E greu să guvernezi un popor care fie s-a obișnuit în ultimii zeci de ani cu tot felul de pomeni, dezvățându-se să muncească, fie a plecat în băjenie ca să poată munci. Lista a ceea ce ar trebui făcut este lungă și numeroase sunt măsurile nepopulare ce vor trebui luate, începând cu eliminarea pensiilor aberante și corecția severă a salariilor nesimțite încasate de bugetarii de lux, comasarea unor comune și dispariția a măcar un sfert din posturile de primari și consilieri locali, micșorarea consiliilor de administrație și popularea lor cu specialiști adevărați, nu cu politruci avizi să mai ciupească un ban.

Însă, până una-alta, afară e caniculă, iar lumea fie se gândește la virusul plecat din China, fie la aroganțe de genul concediului în Grecia. Suntem bucuroși că au trecut și inundațiile astea, iar până la următoarele mai este încă vreun an. Dar totuși dacă vor mai veni și altele, în toamnă, știm sigur că guvernul, indiferent cine îl conduce, sare mereu în ajutor. Nu de alta, dar vin alegerile.

 

 

+18 -0
se încarcă...