Cine plătește găurile din anteriul lui Cîțu – Ciprian MITOCEANU, scriitor

0

Politica nu e o artă, e mai degrabă o taină de descifrarea căreia se ocupă taman acei indivizi care  n-au nici o calificare pentru asta. Astfel, viața politică a fost acaparată de personaje lipsite de educație și morală, dar animate de un spirit mercantil ceva de speriat. Doar interesul personal, nimic altceva. Patriotism, spirit civic sau de sacrificiu, implicare și multe altele sunt doar cuvinte care dau bine doar în discursul din ce în ce mai găunos; nimeni nu are de gând să și le asume în esența lor. Ar fi și păcat, în condițiile în care timpul trece și politica îi ajută să parvină.

Surprinzător de repede – în ciuda circului și protestelor celor de la PSD și AUR, dar și a manevrelor disperate întreprinse de Orban – guvernul Florin Cîțu a devenit realitate. Una care amenință să fie de coșmar, deoarece numitul Cîțu n-a venit cu soluții adevărate, ci taman cu populismele pe care le-a tot reproșat adversarilor politici.

Anul trecut, prin august, pe când era doar liderul senatorilor liberali, actualul premier și-a atras criticile pesediștilor când a arătat cu degetul spre discrepanța dintre salariile din mediul privat și cele încasate de năimiții la stat. Salariile bugetarilor sunt duble, prin urmare aceștia  ar trebui să muncească fără vouchere de vacanță, sporuri și pensii speciale. O observație corectă, fără doar și poate, cu care doar adversarii politici nu au fost de acord. Și asta pentru că, aflați la butoane, adunau puncte pentru alegerile europarlamentare și cele care au urmat.

Însă timpul a trecut și Florin Cîțu a devenit premier pe bune după ce a deținut portofoliul Finanțelor și a asigurat un episod de telenovelă depunându-și mandatul atunci când Parlamentul se întrunise pentru a-l valida. Și – minunea minunilor – de la înălțimea guvernării lucrurile se văd altfel. Astfel, programul de guvernare Cîțu prevede tichete de vacanță pentru un număr mai mare de beneficiari. Și pentru că e păcat ca o astfel de veste bună să fie singulară, Cîțu are în vedere o creștere a valorii acestora. Și – vorba reclamei – veștile bune nu se opresc aici. Premierul minune promite vouchere pentru mese la restaurant. Cică vor fi și vouchere educaționale, pentru mers la muzee, competiții sportive și multe altele.

Mda, se pare că, deși zilele când Cîțu îi spunea lui Budăi că-i despart kilometri de cărți citite sunt tot mai departe, distanța dintre cei doi se micșorează. Cel puțin în ceea ce privește modul de a face politică populistă cu consecințele de rigoare. La vremea lui, Budăi era susținătorul măsurilor criticate de Cîțu. Acum rolurile s-au inversat și kilometrii de cărți citite se pare că n-au afectat prea mult modul de gândire. Și în niciun caz într-un mod pozitiv.

Adversarul beneficiilor pentru bugetari a devenit mai mult decât susținătorul acestora. Pentru că, în momentul de față, Cîțu poate decide reducerea pomenitelor beneficii. Se pare că n-o să o facă, deși cât timp era în opoziție numai despre asta vorbea. Între timp a făcut chiar mai mult decât să se răzgândească. Acum vrea să lărgească paleta de beneficii și numărul beneficiarilor. Măsură liberală sau pesedistă? Se pare că e uselistă, pentru că, indiferent cum acționează rotativa guvernamentală, rezultatul final este același.

Am mai povestit și cu alte ocazii cât de nocive sunt tichetele de vacanță pentru sectorul turistic. Aparent, tichetele oferă posibilitatea ca și acei bugetari mărunți, plătiți cu salarii de mizerie, să aibă parte de câteva zile de concediu, ceea ce pentru mulți nu s-a mai întâmplat. Însă treaba asta a fost valabilă doar în primul an, până s-au prins băieții veseli din turism cum funcționează schema. Tarifele la cazare și servicii turistice au crescut peste noapte în unitățile care acceptă tichete de vacanță. Ba multe mai pretind și un plus de câteva procente peste tarif. Cică pentru prelucrarea voucherelor. În realitate, vorbim de jaf la drumul mare cu complicitatea autorităților care au datoria de a reglementa activitatea în domeniu. Pe lângă varianta cu sprijinul, voucherele mai au și menirea de a combate evaziunea fiscală în turism. Ca să vezi… Și instituțiile abilitate ce fac? Își trimit funcționarii să-și umple buzunarele și portbagajul mașinii de serviciu urmând să facă parte dreaptă cu șefii?

Prețurile serviciilor turistice au explodat. O tentativă de pensiune dintr-un sat din Bucovina – unul care nici măcar nu are un nume în circuitele turistice – a ridicat tariful de cinci ori față de 2018. Cică așa merge prețul pieței; cui nu-i convine n-are decât să caute în altă parte; la ei e oricum plin mai tot timpul. Normal, cât timp ai clienți, de ce să scazi prețul? Mai ales că Guvernul Cîțu a promis nu doar vouchere pentru toată lumea ci și valoare crescută pentru acestea.

Revigorarea turismului în viziunea Cîțu duce cu gândul la anteriul lui Arvinte, cel care tăia dintr-o parte să cârpească în alta fără însă a scăpa de găuri. Nu vorbim de revigorare în adevăratul sens al cuvântului, ci de rulajul unor sume care nu produc mare lucru pentru buget, ba dimpotrivă. Pentru că banii de vouchere și alte forme de sprijin tot de la noi provin, însă – refrenul lui Connect-R – un week-end la Mamaia e cât un sezon la Varna. Tot cei care muncesc plătesc; nu e nimic gratuit, chiar dacă pentru o omletă de 100 de lei plătești cu vouchere, nu cu bani gheață. Însă cei mai mulți dintre noi n-o să-și mai poată permite decât sejururile pe tichete și asta presupune să strângă vouchere vreo doi ani pentru o noapte de cazare.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...