Demagogi, partide pe persoană fizică și firimituri de tort – Dumitru MONACU, scriitor

Nici dacă însuși Scaraoțchi sau fratele mai mic al acestuia, Michiduță, ar fi organizat personal alegerile locale din Botoșani, nu s-ar fi ajuns la această inedită și ciudată situație când, cele două partide mari care se bat cu bolțarul în piept că ele fac și dreg, depind de reprezentanții a două micropartide (ALDE și ProRomânia) care îi joacă după cum li-i vrerea. Ridicolul acestei situații (că altfel, nu pot s-o numesc!) își are, desigur sorgintea în eșecul total și fulminant al liderilor naționali ai celor două partide. Neaccederea în Parlament coroborată cu gravele probleme  din justiție l-au condus pe Călin Popescu Tăriceanu pe o fundătură de drum unde spectrul închisorii urmează a se lua la harță cu visul libertății. Ca om politic, e clar că Tăriceanu nu mai are nicio silabă de articulat. Celălalt lider, Victor Ponta, este și el un cadavru politic ce nici măcar mumifiat nu își va mai găsi locul printre politicieni. Doi oameni, două destine care, mult prea încrezători în ei și echipele lor de pitici atomici au crezut că sunt buricul pământului fără să mediteze măcar o clipă la ideea că și viața politică se supune ciclului natural: naștere, creștere, dezvoltare, maturizare, îmbătrânire și, firesc, moarte. Cu cei doi lideri naționali pe catafalc, liderii locali încearcă fel de fel de variante de reanimare, doar-doar or mai mișca vreo încheietură sau vreo articulație a defuncților, care să revitalizeze gruparea politică. Vise, taică, vise!

Dacă la ProRomânia puterea locală păstrată mototol până mai ieri în poșeta Mihaelei Huncă, a fost transferată în diplomatul de viceprimar al lui Constantin Liviu Toma, la ALDE, familia Țurcanu aproape că și-a tras partid pe persoană fizică. Că de două zile Roxana Țurcanu este șefa ALDE Botoșani nu înseamnă aproape nimic în condițiile în care, singura funcție a partidului pe plan local este vicepreședinția lui Bogdan Dăscălescu la CJ iar ceilalți doi    consilieri județeni (Floarea Marocico și Gheorghe Nazare) pot fi reduși oricând la tăcere dacă Doina Federovici și-i trage de partea sa pe consilierii ProRomânia. Florin Țurcanu, e clar că nu mai poate emite absolut nicio pretenție pe plan politic, sabia lui Damocles a Justiției oprită și tărăgănată prin orice mijloace de către avocații suceveni fiind o problemă mare cât toate funcțiile politice pe care atât el cât și soția lui le-au deținut la un moment dat. Că dacă libertate nu e, nimic nu e!

În ambele mișcări politice de tip balama, moda confiscării partidului pe persoană fizică nu va aduce absolut nimic bun celor care cred că dinastiile își au locul în asemenea situații. Nu, cu siguranță, nu! Dacă vreți să mai mișunați cât de cât politic, organizați-vă democratic, la vedere, faceți alegeri libere și poate așa, vă veți mai menține și în 2024 jighiuța de alegători care tocmai v-au votat. Pe de altă parte, cei doi – viceprimar și vicepreședinte – la un moment dat vor fi cu siguranță curtați și ademeniți cu fel de fel aburi ai puterii (puteți citi și fonduri!) și vor asculta cuminți de cel care împarte tortul și nicidecum de șeful de partid. În aceste condiții, liderii de facto ai celor două grupări nu vor deveni decât niște trepăduși care vor aștepta hămesiți, pe după ușile cancelariilor, firimitura de tort lunară.

Oricum, situația existentă nu va aduce nimic bun botoșănenilor pentru că, toate eșecurile, toate nerealizările, își vor găsi explicații demagogice la orice ieșire publică a Cațavencilor care încă mai caută potcoave de cai morți. Fiecare va da vina pe fiecare și în final, pe Guvern. Bineînțeles că feliuțele de tort vor fi topite întotdeauna în secunda doi, de-abia după aia urmând așa-zisa gâlceavă cu justificări de doi lei și argumente de trei tulei!

ALDE și ProRomânia pot respira la Botoșani dar numai sănătos, fără aparate. Și chiar e nevoie de ele în condițiile în care partidele antisistem câștigă tot mai mult teren. Ce înseamnă fără aparate? Alegeri democratice libere, un program coerent și aplicabil la nivel de județ, promovarea oamenilor care mai știu și altceva a face în afară de a pupa fundul șefului sau de a preamări oamenii mici.

Înțelegeți măcar în al 24 –lea ceas că odată mort politic nu mai poți trage sfori și nu mai poți jongla nici cu funcții și nici cu oameni. Calea câștigătoare e calea dreaptă și nu curbele întunecate ale culiselor întunecate de partid datorită cărora ați reuși să prostiți mai mult, sau mai puțin oamenii care, v-au dat votul nu că sunteți voi destoinici și cinstiți ci pentru că le-ați promis pe sub masă locuri de muncă bine plătite, șefii, sau chiar demnități. De aia v-au votat, nu mai pozați în salvatorii nației!

Lumea nu se termină în această legislatură, asta trebuie să priceapă și cei din ALDE și cei din ProRomânia și cei din PMP. Stați o tură pe bară, învățați din greșeli, corectați ce se poate și în 2024, din nou la start! Și dacă tot am pomenit de PMP, sunt tot mai tentat să cred că puținul ăla care le-a barat calea spre Parlament își are originea în decizia tătucului de a-și fi pus pe liste fata care poate e mai bună la croșetat, bucătărie, modeling sau alte asemenea o sută de domenii palpabile, cu excepția politicii…

 

Deja ai votat!