spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăEditorialMarea Vaccinare – etape pe manele - Ciprian MITOCEANU, scriitor.

Marea Vaccinare – etape pe manele – Ciprian MITOCEANU, scriitor.

Semințele ignoranței au avut mereu parte de sol și îngrijire prielnică pe meleagurile noastre, unde gândirea rațională e considerată încă infracțiune, mulți dintre români ajungând să se considere adevărate instanțe filosofice. Doar ei știu să gândească, doar ei au dreptul să gândească. Dacă ar sta în puterea gânditorului român, fără doar și poate că țara asta ar fi străbătută de la un capăt la altul de canale săpate de cei îndrăznesc să aibă altă opinie.

Însă libertatea de gândire fără educație este mărgăritar aruncat în noroi. Sau în troaca porcilor, vorba lui Eminescu. Faptul că educația a fost ignorată decenii de-a rândul e astăzi mai vizibil ca niciodată. Mulți au pretenți că gândesc fără să știe ce presupune asta. Se informează de pe unde apucă și fac niște analogii înfiorătoare, dar care lor li se par perfect logice. Ne mirăm că în România teoriile conspiraționiste au prins atât de bine? N-ar trebui, în condițiile în care oficialii sunt incapabili să comunice și televiziunile de partid nu mai știu cum să întețească focul. Trepădușii de partid se folosesc de rețelele sociale pentru a răspândi știri false cu privire la revoltă sau relaxarea măsurilor pe alte meleaguri. Un balamuc de proporții epice care încă n-a atins vârful, vorba pandemiștilor.

Evident, lucrurile ar sta mai bine dacă am fi ceva mai educați. Nu trecuți prin școală, nu blindați cu licențe universitare și doctorate, ci educați în adevăratul sens al cuvântului. Din păcate, suntem departe de așa ceva. Și asta se vede nu doar pe stradă, la tot pasul, ci și în nivelul de comunicare al guvernanților. Florin Cîțu, aruncat la înaintare parcă să dezamăgească și să trezească nostalgii după vremurile în care Ludovid Orban era premier, și-a propus un plan ambițios, să ne lase fără mască prin august, eventual și mai devreme, dacă se poate…

Din păcate, nu se prea poate, și asta din cauză că oamenii nu se prea înghesuiesc la vaccinare; condiție fără de care nici nu încape vorba de relaxare sau revenirea la ceea ce se consideră a fi normalitate. Practic, a apărut un impas specific trăitorilor pe aceste meleaguri. Pe de o parte vrem relaxare, vrem să aruncăm măștile la gunoi și altele asemenea, pe de altă parte nu se depun eforturi în direcția potrivită. Mulți sunt de acord că vaccinarea ar putea fi o soluție, dar să se vaccineze alții. Ei, deștepții pământului, mai pot aștepta, ba chiar unii au ajuns să se laude că, după ce s-au înscris pe platformă, cedează locul la imunizare deoarece le iese altruismul pe ochi. Alții nici nu vor să audă de vaccinare și-și susțin părerea cu niște argumente de-a dreptul penibile. Cică vaccinul, odată introdul în corp, ne face rău. Asta o spun cei care preferă se bea sucurile acidulate, mai ieftine decât apa plată, însă pline de compuși care de care mai nocivi. Cei care ani de zile s-au hrănit și se hrănesc cu parizer deoarece „se găsea și pe timpul lui Ceaușescu și era bun”. O masă de Paște cumpărată de-a gata din magazin conține peste două sute cincizeci de conservanți și aditivi dintre care unii de-a dreptul criminali, dar românul se teme de vaccin. Proasta educație și incapacitatea de comunicare dovedită de autorități au făcut posibilă această situație.

Mai nou, guvernanții vor să facă apel la maneliști pentru a-i convinge pe români să se vaccineze. O situație de-a dreptul penibilă, dar atât de mioritică. Nu-i vorbă, și pe alte meleaguri autoritățile au apelat la vedete din lumea artistică pentru a grăbi vaccinarea, însă la noi s-a trecut la maneliști. E drept, s-a făcut apel la preoți, așa cum s-a procedat și în cazul pestei porcine, dar de vreme ce rezultatele s-au lăsat așteptate s-a apelat la varianta de rezervă.

Nu e prima dată când politicienii vor să ajungă la sufletul românilor pe calea manelelor. Pesediștii s-au grăbit să arate cu degetul și să râdă de soluția liberalilor. Se pare că au uitat de celebra manea pesedistă în care Nicolae Guță îi îndemna pe cei care vor să afle gustul fericirii să ștampileze trandafirii. Acea manea de care liberalii au râs, uitând la rândul lor că același Guță i-a îndemnat pe români să-l voteze pe Băsescu. Mda, e păcat pedelist, așa se justifică liberalii, dar trebuie să ținem cont că greii PDL-ului au parazitat PNL-ul după fuziune. Cumva, nu sunt unii mai breji ca alții, râde hârbul de oala spartă.

Cultură, educație?! Astea sunt bune, dar numai în programul electoral. Programul de guvernare e altă afacere, una din care parveniții politicii câștigă doar dacă au la dispoziție mase de inculți predispuși la manipulare. De când cu pandemia asta s-au cam rărit distracțiile din categoria festivalurilor și „Fii satului”, atât de dragi alegătorilor pentru că era prilej de mici, băutură și muzică de calitate îndoielnică.

Acum se apelează la maneliști. De vreme ce românii nu ascultă de autorități medicale și nici de politicieni, e și asta o variantă, însă una care ar trebui să de a de gândit. Pentru că lipsa de educație are consecințe permanente, nu doar atunci când au loc alegeri.

Vom vedea vaccinați fără număr, vorba dedicației?! Ar fi de dorit, însă, dacă asta se va întâmpla datorită maneliștilor, atunci chiar că nu mai avem nicio șansă.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...