După Congres vom avea înmormântări – Ciprian MITOCEANU, scriitor

A trecut și congresul liberalilor, cu rezultate oarecum anticipabile. Florin Cîțu a devenit președintele partidului în dauna lui Ludovic Orban, care s-a supărat ca liberalul pe sat. Mda, asta e problema cu democrația în partid, la alegeri mai pot apărea și surprize, care de care mai neplăcute. Fără îndoială, în momentul de față marele perdant regretă multe, dar mai ales faptul că nu și-a consolidat regimul de dictatură personală în maniera Dragnea. Vi-l mai aduceți aminte pe dictatorul de Teleorman pe 10 aprilie 2018 cu „Vreți să fiu în continuare președintele vostru? Atunci așa va fi…” Dacă justiția nu-și băga coada, așa era și acum. Pesediștii nu se joacă cu demisia de onoare și nici cu democrația de partid.

Personal, am temerea că la Congresul liberal de sâmbătă s-au consumat ultimele alegeri oarecum democratice. Cu toată presiunea președintelui Iohannis, cu toate metodele comuniste – gen fotografiat votul în tabăra Cîțu și urletele de-a dreptul proletare ale susținătorilor lui Orban – au avut loc alegeri. Chiar dacă se știa dinainte cine va fi câștigătorul, emoțiile nu au lipsit. Orban a avut un discurs bun, mobilizator. Dacă guverna precum vorbește, îndepărtarea lui din fruntea PNL ar fi fost în măsură să stârnească o revoltă populară. Ar fi fost, dar nu ar fi stârnit… De partea cealaltă, numitul Cîțu s-a cam prăbușit sub povară, prea mare pentru un priceput atât de mic. Discurs anemic, poticnit. Limbaj verbal și non-verbal de teoată jena; transpira prin toți porii teama de a-și dezamăgi păpușarul, prezent și el la congres pentru a-și susține fățiș marioneta. Iohannis știa prea bine că dacă Florin Cîțu pierde frâiele PNL, viitorul lui se termină de îndată ce va fi somat să elibereze Palatul Cotroceni. Orban i-a transmis ce era de transmis în momentul în care nu s-a ridicat să-i aplaude discursul găunos, citit inexpresiv de pe o foaie, în maniera Vioricăi Dăncilă, care s-a justificat că decât să vorbească liber și să spună prostii, mai bine citește de pe foaie. Și a citit prost…

Însă lucrurile au ieșit așa cum a dorit Iohannis și cu ocazia asta orice urmă de democrație din PNL va dispărea fără urmă. Liderii liberali au dovedit că sunt dispuși să învețe ceva din lecția predată lui Crin Antonescu, devenit un anonim după ce și-a dat demisia de onoare de la președinția partidului. Iohannis a profitat de democrația de partid și a făcut primul pas spre consolidarea dictaturii personale. Ultima piedică în calea liniștii lui Iohannis era Ludovic Orban.

Aparent, totul s-a rezolvat așa cum a fost planificat de la Cotroceni, dar liberalii pierd din vedere faptul că, la viitoarele alegeri, au toate șansele să împărășească soarta țărăniștilor. Poate că nu vor deveni partid extraparlamentar, dar cu siguranță vor pierde procente importante. Dacă groparul PNȚ a fost Băsescu, liberalii nici măcar nu-și pot permite să arate cu degetul spre alții, exceptând cazul în care vor privi în oglindă. Doar naivii își imaginează că, după congres, nu vor urma înmormântări – parafrazându-l pe președintele Iohannis, care în aprilie 2020 le transmitea românilor „Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”.

Liberalii și-au susținut congresul în plină revenire a pandemiei, sfidând toate regulile sanitare și de distanțare socială pe care le-au impus românilor. În condițiile în care până și celor care vor să bea o bere la terasă li se cere certificatul verde, președintele țării, ăla cu „stați acasă!” a fost fotografiat la congres fără mască. Pandemia a luat o pauză la Romexpo; se concentrează pe restul țării, mai ales pe școli. O gafă ce nu va rămâne nesancționată electoral. Interesați doar de propriul congres, pentru care au schimbat până și legislația, liberalii au blocat în Parlament peste patru sute de proiecte legislative. Se pare că singura prioritate a fost aprobarea prin Ordonanță de Urgență a paralelor pentru primarii liberali. Asta da prioritate înainte de congres. Ce educație, ce sănătate, ce proiecte de infrastructură? Dezvoltare liberală, asta e prioritatea guvernului. Nu există măști pentru copiii din școli, cărora li se impun distanțare și alte reguli, dar pentru dezvoltarea liberală sunt bani cu toptanul. Și, în ciuda declarațiilor pacifiste, vor urma epurări în partid. Orban este cap de listă, deja i s-a pus în vedere că zboară dacă nu-și cere scuze că i-a spus lui Iohannis că parteneriatul dintre ei s-a încheiat.

Sunt chestii stridente, mai multe chiar decât cele pe care liberalii le-au reproșat pesediștilor pe vremea când erau în opoziție și, prin urmare, erau credibili. Adunate la proasta guvernare, acestea îi vor îngropa pe liberali. Și nimeni nu va plânge după ei.

 

Deja ai votat!