Puntea suspansului de proastă calitate – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Puternicii zilei demonstrează cu vârf și îndesat că nu sunt capabili să învețe ceva din lecțiile istoriei. Ba, mai mult, nu sunt în stare nici să învețe din acele bâlbe pe care le-au reproșat vremelnicului adversar politic (și sprijin de nădejde când e cazul) pe vremea când lustruiau băncile opoziției și, prin urmare, își permiteau să fie cinstiți și profesioniști.

Pe 23 ianuarie 2019 elevii au plecat de la cursuri cu promisiunea că pe 25 vor reveni la școală. Zi de vineri, lucrătoare… La ceas de seară educatorii, învățătorii și profesorii diriginți au primit mesaj că s-a făcut punte între 24 ianuarie și weekend, deși la finalul cursurilor și-au avertizat elevii că vineri nu este zi liberă. Dar, în urma unor consultări serioase cu jucătorii din turism, primul ministru s-a gândit că n-ar strica o minivacanță. Mai ales că despre coronavirus nici măcar nu se discuta. Dacă jucătorii din turism au cerut minivacanță, aia au primit. Când iei astfel de decizii, te consulți cu șmecherii din turism, nu cu pedagogi, psihologi și ce mai trebuie. Bine, pe atunci premier era Viorică Dăncilă, iar portofoliul educației se afla în lopata – scuze, altceva am vrut să spun – Ecaterinei Andronescu.

Liberalii au profitat de bâlba punții create peste noapte și s-au grăbit să arate cu degetul. Gestul lor a trecut neobservat, pentru că a avut Dăncilă grijă să gafeze în stil mare și cetățeanul plătitor de biruri a considerat că e mai firesc să râdă de amețită decât să o înfiereze. Acum le pare rău că n-a ajuns să se cazeze la Cotroceni. Nu de alta, dar e mai benefic pentru psihic să râzi decât să te enervezi că individul care mai vine din când în când pe acolo e plecat ba la dat cu schiurile, ba la golf, ba la piramide.

Cum spuneam, istoria se repetă, doar că de data asta cei care au dat cu puntea-n baltă sunt liberalii. Vineri, mulți elevi au plecat acasă fără să știe cu certitudine dacă vor reveni la școală luni sau de-abia joi. Mda, se bănuia că o să se facă punte, dar una e bănuiala și alta e documentul oficial trimis în școli. Și documentul așteptat a sosit. La ceas de seară, să se bucure elevii mai bine. Liberalii nu au mai cârâit că la butoane sunt și ei. Pesediștii nu spun nimic; sunt capul cel mare al balaurului bicefal USL. Mă rog, îi spune altfel, dar nu mai contează cum. Cetățeanul onest se raportează la adunătură ca la USL 2 și are dreptate.

Treaba asta cu punțile între zilele libere și sfârșitul de săptămână nu e nouă, însă demonstrează amatorism și, pe alocuri, dispreț față de trăitorii în țara asta. Atunci când se stabilește structura anului școlar e foarte simplu să se identifice posibilele punți. Sugestie de lucru: se ia un calendar, se încercuiesc zilele libere legale și se numără zilele de lucru din stânga și din dreapta. Și unde intervalul e mai mărunt, acolo cade puntea, ce atâta bătaie de cap? Se stabilește de la bun început care vor fi zilele libere din anul școlar. De ce trebuie să stea toată lumea cu ochii la televizor și pe comunicatele oficiale pentru a afla dacă e punte sau nu? În ultimii ani, guvernanții s-au ferit să rateze punțile, dar au grijă să lase impresia că, prin acordarea de zile libere suplimentare, fac populației o favoare. Mda, dacă puntea ar fi stabilită de la bun început parcă e gustată de oameni altfel. Nu prea mai are savoare de pomană.

Totuși, e pandemie și guvernanții îndeamnă la prudență și distanțare. Să vezi ce distanțare o să fie prin stațiuni pe timpul punții. Mulți vor face punte cu joi și vineri și poate că nici pe 6 decembrie nu vor fi la școală. Vine Moș Nicolae… Unde e distanțarea socială, unde sunt măsurile de combatere a pandemiei? Puntea e punte și tratată ca atare. Cu plecat de acasă (pentru cine își permite; au grijă guvernanții să nu-și permită mulți). Va expoda Covid-ul după minivacanță? Cu siguranță… Raportările au scăzut din pix pentru ca politicienii să-și poată etala patriotismul de Ziua Națională. Se repetă istoria de la Congresul PNL…

 

 

Deja ai votat!