vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialVoluntari vs autorități - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Voluntari vs autorități – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Atunci când sunt în opoziție, liderii partidelor politice urlă la cei de la ciolan că așa nu se mai poate, că trebuie luate măsuri și, printre multe altele, le reproșează că supradimensionează aparatul birocratic, mufând la buget noi instituții doldora de posturi unde sunt angajați specialiști cu carnet de partid. Observații pertinente și de bun simț, am spune, însă când ajung la butoane, oneștii din opoziție leapădă blana de oaie și-și arată dantura de lup și calcă apăsat pe cărările bătătorite de cei pe care îi arătau cu degetul. Spoliază banul public, înființează instituții și posturi pentru politruci și amante, iar pe urmă se roagă asemenea lui Radu Stroe ca nenorocirea să nu se întâmple în mandatul lor, pentru că dacă se întâmplă ceva e jale. Asta e marea frică a guvernanților; să nu se întâmple ceva rău în mandatul lor.

Din păcate, nenorociri se întâmplă mai tot timpul și, de cele mai multe ori, salvarea nu vine de la autorități, ci tot de la cetățenii care, sătui să tot aștepte mobilizarea instituțiilor abilitate, se apucă să rezolve problemele. Culmea e că de pe urma voluntariatului tot autoritățile au de câștigat; băieții veseli din sistem mânăresc ajutoarele și din banul public apar averile private, ca să parafrazez sloganul lui Codin Maticiuc, cu „Spitale publice din bani privați.”

Astfel, în criza refugiaților din Ucraina, autoritățile nu au făcut decât să-și demonstreze încă o dată incapacitatea și lipsa de responsabilitate. La vama din Siret nu s-au montat în primele zile nici măcar toalete sau corturi, nici măcar becuri. Totul era secretizat și pute mai degrabă a reavoință decât a amatorism. Nimeni nu știe nimic, nimeni nu face nimic; totul se va întâmpla în viitor. Vom lua toate măsurile, e discursul autorităților, în condițiile în care măsurile trebuiau deja luate. Practic, singurul sprijin primit de refugiați a fost la început cel oferit de voluntari. Voluntarii au venit cu mâncare, cu apă, cu fructe, hârtie igienică, pături și ce au mai putut, autoritățile n-au oferit nimic. Sau aproape nimic; nu de alta, dar nu putem ignora vizita premierului Ciucă la Siret. A cărui vizită de lucru m-a dus cu gândul la un anume odios. Știți voi care, acum sunt mai mulți. Sincer, nu pricep ce s-a dus să viziteze Ciucă la Siret, pentru că acolo nu era nimic cu care să se poată lăuda că e rezultatul implicării autorităților. Doar ce au făcut voluntarii. Apropo, în timp ce autoritățile anunțau că tabăra de la Agafton „ar putea” deveni centru de primire pentru refugiați, mulți dintre români își ofereau casele pentru a-i găzdui pe cei ce fug de război.

Ciucă s-a dus să-și facă imagine, numai că nu prea i-a ieșit, fiind luat la întrebări de Daniel Câșlariu, liderul Asociației Grup Civic. Care, pe bună dreptate, l-a întrebat „Ce ați făcut?”. Ciucă a încercat o abureală diplomatică, însă a fost depășit de verva botoșăneanului și, după ce l-a tot felicitat, s-a retras fără să pomenească vreo măsură concretă. Vom lua măsuri; nu e de ajuns?

Nu e de ajuns, oameni buni. De ani și ani îi răbdăm pe incompetenții ăștia care ne guvernează. Nu contează culoarea, toți sunt la fel. Incapabili și puși pe căpătuială. Doar gargara e de ei. În schimb, vedem cum alături de noi, oameni simpli se mobilizează și fac treaba autorităților. Pun mână de la mână, își sacrifică din puținul ce le mai rămâne după ce statul își încasează partea și-i ajută pe cei aflați în nevoie. Voluntarii construiesc case, dotează spitale, au grijă de sinistrați și refugiați. Autoritățile dau doar comunicate seci și-și asumă merite care nu există.

N-ar fi mai bine ca în posturile care contează să fie numiți voluntari adevărați și nu gargaragii cu carnet de partid? Întreb și eu, pentru că de la autorități nicio nădejde. Pe principiul solidarității suntem spoliați de bani, dar când apar probleme, rezolvarea acestora e lăsată în grija voluntarilor. Nu mai bine scăpăm de veriga asta inutilă numită autoritățile statului și le dăm banii celor care demontrează responsabilitate și implicare? Că de incapabili suntem sătui până peste cap.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...