vineri, martie 29, 2024
AcasăEditorialLichidarea micilor afaceri - Virgil COSMA, jurnalist

Lichidarea micilor afaceri – Virgil COSMA, jurnalist

Codul Fiscal a fost modificat vineri de Guvern. Ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, susține că, la solicitarea „mediului public”, nu au fost făcute ajustări radicale de mediu fiscal, ci a fost continuată „traiectoria de susţinere a mediului de afaceri şi de consolidare a mediului de afaceri onest”. O minciună sfruntată.

Fiindcă, în realitate, noul Cod Fiscal lovește crunt întreprinderile mici și mijlocii, adică tocmai în inima motorului creșterii economice, partea cea mai creativă și mai dinamică a societății. Este un act normativ etatist și, în aceeași măsură, pro-corporatist, care ia pâinea de la gura a sute de mii de români, care trăiau din afaceri de familie tip societate cu răspundere limitată, asociație familială sau persoană fizică autorizată și o mută în buzunarele lacome ale statului.

Modificările sunt atât de multe încât înșiruirea lor nu poate face obiectul acestui text, care este doar un semnal. Încerc să extrag doar câteva: se renunță la impozitul de 3% pentru firmele fără angajați; astfel, un SRL în care administratorul făcea singur toată treaba, fără angajați, va plăti 16% impozit pe profit; persoanele fizice autorizate și asociațiile familiale cu venituri anuale mai mari de 25.000 de euro vor fi impozitate cu 10%; de altfel, scade și pragul de încadrare la microîntreprinderi, sub care firmele puteau plăti impozit de 1%.

Angajatorii vor fi obligați să plătească contribuții sociale întregi, la nivelul unui salariu minim pe economie, chiar și pentru angajații cu program de 2-4 ore pe zi; în industria ospitalității TVA crește de la 5 la 9%, iar impozitul se duce în 16%; crește și impozitul pe dividende, adică banii pe care patronii pot să îi ia acasă după achitarea cheltuielilor de funcționare și a salariilor, de la 5 la 8%. Banii din noile taxări nu se duc la angajați, nu sunt modificări în favoarea lor, ci se duc la stat.

Se abrogă și facilitățile din construcții și agricultură, scade semnificativ pragul sub care se acordă anumite reduceri sau scutiri. De asemenea, se abrogă prevederea potrivit căreia persoanele fizice care desfășoară activități sezoniere în cursul unui an sunt scutite la plata impozitului pentru veniturile realizate. Aici intră și zilierii și muncitorii sezonieri din agricultură. Că și erau mulți, sărăceau statul. La impozit cu ei, doar nu era să-i lăsăm să se îmbogățească.

Dacă aveți răbdare, mai citiți odată lista prescurtată de mai sus. Ce se vede ușor, în afară de faptul că multe firme se vor închide sau vor trece în activități ilicite, evaziune fiscală și muncă la negru? Că toate aceste majorări se vor vărsa imediat în prețuri. Că patronii care se vor lupta să facă față noilor impozitări vor recupera toate aceste cheltuieli suplimentare de la clienți. Adică noile taxări vor fi plătite de către fiecare dintre noi, în calitate de consumatori. După explozia prețurilor la energie și alimente, după scumpirea ratelor, încă o piele jupuită de pe cetățean.

Ministrul citat mai sus afirma, plin de încredere și cu un zâmbet larg pe față, că este încredințat că noile măsuri vor aduce un plus la Produsul Intern Brut de la cel puțin 1% până la chiar 2%. Ca să ce? Să nu facă nici drumuri, nici spitale, nici siguranță, nici amenajări edilitare, ci să ajungă guvernului banii pentru salariile și pensiile nesimțite, pentru sinecurile de partid, pentru contractele preferențiale care se vor acorda în precampania electorală? Foarte probabil că da.

Ce vor face românii? Unii se vor apuca de falsificat documente contabile și de personal, alții vor minți, fura și înșela, dar cei mai mulți, marea majoritate, vor înjura și vor plăti, la fel ca în toată istoria lor. Nu se vor revolta dacă nu-i va mâna cineva de la spate. Și nu mai are cine, fiindcă opoziție nu există, iar serviciile nu mai sunt nici împotriva puterii politice și nici în sprijinul ei, ele sunt acum chiar puterea politică în sine. Doar n-or să scoată poporul în stradă împotriva lor însele.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...