spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăEditorialPlecatul după fentă – cazul Auchan - Cătălin MORARU, redactor șef

Plecatul după fentă – cazul Auchan – Cătălin MORARU, redactor șef

De luni bune de zile tot se servesc non-subiecte care ocupă degeaba agenda publică. Ba austriecii cu OMV și cu pădurile, ba canalul Bîstroe și răii de ucraineni, acum povestim ca căpiații de o săptămână și ceva despre casele self pay de la Auchan.

Timp în care în parlament trec legi îngrozitoare, care sunt un atac direct la democrație, guvernul Ciucă ratează toate jaloanele din PNRR și e foarte posibil ca România să nu mai primească sume importante de bani pentru dezvoltare, parlamentari și foști miniștri sunt amnistiați pe bandă rulantă pentru infracțiuni extrem de grave.

Am tot scris despre deturnarea agendei publice. Pentru a înțelege avantajele acestei acțiuni pentru clasa politică, trebuie să înțelegem întâi cum funcționează.

Se aleg niște teme, în care guvernul nu este implicat, dacă nu cumva chiar membrii ai guvernului le provoacă, vezi cazul Bîstroe. Apoi se lansează public și se urmărește reacția publicului, ca într-un laborator. Temele care prind la public sunt apoi rostogolite pe tot internetul, cu ajutorul unei mari părți a mass-media, a rețelelor sociale, până când ajung să umple jurnalele de știri la televiziuni și ziarele.

După, sunt preluate în zbor de politicienii populiști, gen George Simion. Care e complet lipsit de imaginație și acționează doar după ce vede că tema respectivă „prinde la public”. Abia atunci se duce să măsoare Bîstroe, cheamă la boicot samd.

După ce o fumigenă din asta se stinge și există pericolul ca publicul să se uite mai atent spre ce fac Iohannis, Ciucă, Ciolacu et comp, se inventează altceva, la fel de lipsit de importanță. Și așa ne este umplută viața de chestii meschine și banale.

Nu este, evident, ceva întâmplător, e o acțiune concertată, care se bazează pe o chestie psihologică simplă, funcționarea minții umane. Preferăm lucrurile simple, când avem de ales între ceva simplu și ceva complicat, instinctiv ne îndreptăm spre simplu.

Toate aceste pseudo-scandaluri se bazează pe chestiuni foarte ușor de înțeles. Ucrainenii adâncesc canalele din Deltă, Auchan schimbă casele de marcat. E mai greu de înțeles de ce o lege e antidemocratică, mecanismele juridice prin care tâlharii scapă de pușcărie sau cum de Comisia Europeană nu vrea să dea guvernului român bani pentru PNRR.

Pentru a evita toate aceste șmecherii și a nu mai pleca după fentă, trebuie să stabilim singuri ce ne interesează.

De exemplu, despre ultima mare problemă, cea a caselor de la Auchan, noi am refuzat să scriem. E un non subiect, o aiureală, există case self pay de când lumea, există scanat cu telefonul direct pe raft, există comandă prin curier, tot ce dorim. Iar dacă nu ne place să scanăm produsele, mergem la alt supermarket, că are balta pește, și am rezolvat problema, .

Însă, dacă stăm să analizăm bine, vedem că tot statul e de vină aici și poate rezolva situația. Evident, nu cum vrea Ciolacu, șeful PSD, care a anunțat că se pregătește o lege să taxeze agenții economici cu case self-pay. Adică noi ne scanăm singuri produsele, ocazie cu care PSD mai introduce o taxă ca să aibă de unde fura. Minunat.

De fapt, e vorba de oamenii angajați acolo. Țara noastră are o parte uriașă a forței de muncă foarte puțin sau deloc instruită. E vina școlii, care nu are contact cu piața muncii. A guvernului, că programe de reconversie profesională există doar pe hârtie. Iar oamenii fără o calificare nu au, practic, nici o șansă, în lumea sofisticată în care trăim.

Este nevoie uriașă de instalatori, electricieni, mecanici auto, șoferi de autobuz și vatmani, tractoriști pentru tractoarele astea noi care au GPS și automatizare etc. De ingineri, economiști, finanțiști, sociologi, în general, oameni cu studii superioare făcute pe bune, vă reamintesc, doar 16% din români au diplomă de studii superioare. Cu tot cu absolvenții de universități de tablă ondulată, unde te duci să își iei diploma și atât. Media europeană e pe la 30%.

Iar cei care sunt sau vor fi concediați, vor trăi o dramă cumplită, că nu știu să facă nimic. Și vor fi mulți, progresul tehnologic nu poate fi oprit de Simion sau Ciolacu.

Asta ar trebui să fie o prioritate la ministerul condus de botoșăneanul Budăi, dacă vrem să evităm drame sociale. Ultima dată când am auzit de el era în Spania,se interesa de muncitorii români de acolo, cu cei din țară a rezolvat deja, deci.

De ce se întâmplă asta? Am să scriu până obosesc. Pentru că decidenții români urăsc școala. Marea majoritate a politicienilor români o consideră timp pierdut, de aia au intrat în politică, abia după aia au făcut, în greață, vreo grozăvie de facultate, absolvită la 40-50 de ani. Singurul lor contact cu școala e pe 15 septembrie, când citesc ceva cu limba încleiată de pe niște foi.

De aia nu îi privesc cu ochi buni pe cei calificați, în orice domeniu, care își știu meseria. Ei sunt competiția. Iar dacă se vor face vreodată angajări pe bune în țara asta, jumate de parlament ar intra în șomaj, dacă nu mai mult. Procentul ar fi cam același și la guvern și prin funcționărimea care joacă Solitaire prin birouri.

Ocupați fiind cu francezii de la Auchan, nu vedem un lucru absolut evident. O castă de șmecheri a cucerit țara noastră, apoi au pus în funcții neamuri și pile și sufocă România.

Iar succesul unei asemenea povești pentru copii cum e cu casele self pay este absolut garantat, pentru că foarte mulți români se pun în pielea angajatului care va trebui să își caute un alt loc de muncă. La stat, unde visează tot românul să lucreze e greu, pentru că trăim într-o țară cu corupție cronică. Adică generalizată, la toate nivelurile, cam ca într-o țară din America de Sud. Iar în privat, e greu să te reinventezi de unul singur, mai ales după o anumită vârstă.

Lipsa asta de opțiuni va afecta multă lume, iar criza forței de muncă calificată din România se va croniciza. Și soluții pe termen scurt nu există, grija pentru români a guvernanților există doar la nivel declarativ. Intervine grija și îngrijorarea în situația în care scaunele de parlamentari, miniștri etc încep să se clatine.

De ce ministrul Budăi iubește cu așa sufocare „seniorii” României? De ce angajații de la stat, în special funcționarii, primesc bonusuri, zile libere, tichete de vacanță? Dintr-un motiv foarte simplu. Pentru că merg la vot. Iar restul lumii, neinteresată de politică, pur și simplu nu contează în această ecuație.

Nu ar trebui să uităm asta, când credem că cea mai importantă chestie din România e că un supermarket renunță la casieri.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...