joi, iulie 25, 2024
AcasăEditorialGonflarea gogoșii - Ciprian MITOCEANU, scriitor

Gonflarea gogoșii – Ciprian MITOCEANU, scriitor

Aflată pe ultima sută de metri, campania electorală a atins culmi de ipocrizie maximă. Ipocrizia nu e un ingredient neașteptat; suntem obișnuiți cu așa ceva încă de pe timpul lui Ceaușescu, doar că în campania actuală s-au stabilit recorduri. Din păcate, nu sunt de nedepășit; sunt toate șansele ca la legislative și prezidențiale până și cele mai pesimiste așteptări să fie depășite. Cam greu de ignorat manevra prin care un candidat își face reclamă electorală. Astfel, în presa locală au început să fie rostogolite articole apărute inițial în cea centrală, eventual pe la televiziunile de partid. Articolele sunt marcate ca publicitate electorală, ceea ce e în regulă, e așa cum prevede legea, dar asta nu înseamnă că ipocrizia e ceva mai mică.

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Citiți, oameni buni, să vedeți ce spune în presa centrală sau pe la nu știu ce televiziune despre realizările celui pe care vă cerem să-l votați; dacă nu faceți asta, nici nu vă imaginați ce îngrămădeală o să fie pe lista noastră la toamnă, când vă vom cere să ne votați pentru Parlament, iar lăudatul nostru o să pretindă loc măcar acolo, dacă n-a avut la CJ. Mesajul se vrea inovativ și nepartizan, însă e simplu de descifrat. Nu-l lăudăm noi, cei din județul de rezervă, îl laudă presa centrală, deci vedeți ce om de valoare vrem să aducem în fruntea județului? Noi nu suntem ca ceilalți care-și laudă candidații pe principiul „laudă-mă gură și ți-oi da friptură”, noi doar preluăm ceea ce spun alții. Alții, despre care cei din teritoriu au pretenția că sunt imparțiali…

În realitate, vorbim doar de altă metodă prin care se gonflează gogoașa electorală. Partidul are televiziuni, are bani, are interese. Așa că nu e mare greutate să faci rost de un articol – sau de un set de articole laudative – centrate pe candidatul promovat. Omul ăsta a făcut, a dres, a spus, dar mai ales va face. Mai ales va face… Va face lucruri așa de mărețe încât, deși încă nu există în realitate, deja au devenit sursă de inspirație pentru conducerea unor județe mult mai dezvoltate decât Botoșani. Bine, ținând cont de locul ocupat în majoritatea clasamentelor, e cam dificil de găsit un județ mai amărât decât cel al geniilor și sfinților; noroc că există județul Vaslui, și când scriu asta nu o fac în sens peiorativ, în stilul lui Ciolacu, ci e o afirmație validată de cifre oficiale.

Cum poți să inspiri pe alții cu realizări viitoare? În România lucrului bine făcut se poate orice. Se promovează cu validare externă, ceea ce e jignitor pentru o anume parte a electoratului – nu cea mai numeroasă, din păcate. Adică noi nu suntem în stare să apreciem valoarea cuiva, trebuie să vină cineva din afară să ne spună ce noroc a dat peste noi pentru că-l avem pe cutare pe listă? Da, e jignitor să-ți promovezi candidatul rostogolind în presa locală articole laudative din cea centrală; știm cu toții că lauda are un preț pe care partidele îl plătesc din banii contribuabililor. E total aiurea să pretinzi că realizările viitoare îi inspiră pe alții, din zone mai pricopsite, când tu n-ai creat nici măcar baza legală pentru așa ceva, deși ai avut și ocazia, și timpul necesar pentru asta.

Gogoașa ipocriziei se umflă tot mai mult, figura încă mai ține. Fentele încă funcționează, distragerea atenției e la cote maxime, despre arătatul cu degetul nici nu mai vorbesc, deși în fața pomenitului deget acuzator e atât de necesară o oglindă. Reclama nu este doar sufletul comerțului, ci mai ales al campaniei electorale. Distracția o plătim noi. Dacă nu suntem atenți, duminică livrăm prima rată.

 

 

Deja ai votat!

SUSȚINE MONITORUL DE BOTOȘANI

Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

Botoșani
cer acoperit de nori
21 ° C
22 °
20.5 °
92 %
1.5kmh
100 %
mie
20 °
joi
28 °
vin
26 °
sâm
28 °
Dum
35 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Asta mai lipsea la „Mavromati”. Când plouă afară, plouă şi în spital.  

EDITORIAL

România a luat-o razna rău de tot. Și, cu zi ce trece, e tot mai rău, nici măcar un semn că situația ar avea...

EPIGRAMA ZILEI

Un lucru trebuie să știi Când vei fi avansat în post: Din prima clipă-ncepi să fii Noul viitor fost... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...