luni, iulie 14, 2025
AcasăEditorialNimic despre decalajele dintre regiuni - Virgil COSMA, jurnalist

Nimic despre decalajele dintre regiuni – Virgil COSMA, jurnalist

Tonul hotărât al premierului, impresia de seriozitate și imaginea de „să facem treabă” se sparg în improvizații administrative și promisiuni pe care nu are cum să le respecte. Cel de-al doilea pachet de măsuri al Cabinetului Bolojan propune o reformă aparent lipsită de menajamente politice, promițând eficiență, disciplină bugetară și responsabilitate. Reducerea cheltuielilor publice, restructurarea spitalelor, tăierea subvențiilor pentru companiile de stat ineficiente, creșterea colectării fiscale și impunerea unor reguli stricte de performanță în administrație. Pare o terapie de șoc menită să aducă disciplina într-un stat suprasaturat de risipă și sinecuri.

În realitate, vedem că statul cere tot mai mult de la cei care au cel mai puțin și protejează sistematic pozițiile celor care beneficiază deja de pe urma structurii existente. Întrebarea care se impune este cui folosesc cu adevărat reformele propuse – chiar dacă sunt imperios necesare supraviețuirii statului – și, mai ales, pe cine favorizează modul în care acestea vor fi aplicate?

Multe dintre companiile de stat sunt pur și simplu găuri negre în bugetul public, ținute artificial în viață cu subvenții masive. Premierul vorbește despre tăierea subvențiilor nejustificate, introducerea de criterii de performanță și simplificarea birocrației. Privite de sus în jos, măsurile par strict necesare, fiindcă pot restabili încrederea investitorilor și pot redirecționa resurse către sectoare productive. Invers, de jos în sus, se vede cu totul altfel, și anume că populația va fi cea care va prelua plata subvențiilor. Fiindcă acele domenii trebuie să funcționeze în continuare.

Restructurarea rețelei de spitale, introducerea unor contracte de performanță pentru medici și digitalizarea sistemului ar trebui să ducă la creșterea calității actului medical, fiindcă acum sistemul este cangrenat de corupție, risipă și inechitate. Numai că reducerea numărului de paturi în spitalele din orașe mai mici sau convertirea lor în unități ambulatorii va însemna, în practică, pierderea accesului la servicii medicale pentru pacienții din mediul rural. Iar în regiunile unde lipsa de personal medical este cronică, aceste măsuri pot duce la dispariția unor servicii medicale indispensabile.

Decalajele enorme Est-Vest vor face ca impactul acestor măsuri să fie profund dezechilibrat. Lipsa infrastructurii rutiere și feroviare moderne, administrațiile locale incapabile de a se autofinanța și o economie încă dependentă de fonduri publice fac ca orice reformă aplicată uniform la nivel național să afecteze disproporționat zonele slab dezvoltate. Creșterea TVA, a impozitelor pe dividende și a contribuțiilor de sănătate vor descuraja inițiativa privată în zone unde antreprenoriatul local este fragil și dependent de predictibilitate fiscală.

Fără o strategie regională clară, este limpede că banii se vor duce tot în regiunile cele mai dezvoltate, perpetuând dezechilibrul istoric existent. Așa cum sunt propuse acum, reformele ignoră principiul echității. Nu pot fi aplicate aceleași măsuri la Oradea și la Vaslui, la Cluj și la Botoșani, fără a fi luat în calcul contextul istoric, economic și social profund diferit. Pentru județe precum Botoșani, acest pachet riscă să aducă exact opusul: marginalizare, austeritate și o adâncire periculoasă a decalajelor sociale.

Ce vreau să spun? Că reformele sunt necesare și trebuie să fie puse în practică, urgent. Dar nu otova. Desigur, legile nu pot fi decât erga omnes, adică aceleași pentru toți. De aceea, ele trebuie completate cu măsuri compensatorii pentru zonele defavorizate. Altfel, actuala majoritate nu va obține mult dorita reajustare a statului, ci doar ură, dezbinare și extremism. Acestea nu pot fi combătute cu legi restrictive, ca stupida Lege Vexler, ci cu măsuri la fel de urgente care se netezească decalajele uriașe dintre regiuni.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
15.7 ° C
18.8 °
15 °
91 %
1.5kmh
9 %
lun
34 °
mar
31 °
mie
29 °
J
28 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Primăria ar face orice pentru banii din noi locuri de parcare. Inclusiv să blocheze scări sau căi de acces.

EDITORIAL

Trăim niște vremuri în care manipularea prin „framing” este atât de perfid utilizată de diverse entități sau persoane „de bine” încât, în cazul minților...

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a apărut în vis Nicolaescu Și am aflat ceva de m-au cuprins fiorii: Tandemul Iliescu-Isărescu Îi cere să continue „Nemuritorii”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...