spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăInternaționalPericol fără precedent în California

Pericol fără precedent în California

Este alertă violet în Los Angeles, pentru prima dată în istorie, din cauza incendiilor extrem de violente de vegetaţie. 200 de mii de oameni au fost evacuaţi din calea flăcărilor care înaintează periculos, alimentate de rafalele de intensitatea unui uragan. Pompierii fac eforturi să stingă cele șase focare importante care mistuie regiunea, informează sâmbătă DPA.

Ieri autorităţile au anunţat că o femeie în vârstă de 70 de ani a decedat în timp ce încerca să scape din calea flăcărilor în comitatul Ventura din nordul Los Angeles. ”Decesul a survenit în urma unui incident petrecut în trafic în timpul evacuării cauzate de incendiu”, a declarat medicul constatator într-un articol publicat de LA Times. Accidentul s-a petrecut miercuri noaptea, pe ruta de evacuare a persoanelor, a menționat publicația.

Cel mai important dintre incendiile de vegetație care mistuie nordul Los Angeles, amplificate de vânt, s-a răspândit rapid acoperind vineri 534 de kilometri pătrați, doar 10% din suprafața acestuia fiind controlată, după informațiile oferite de pompieri.

Supranumit Thomas, acest incendiu a continuat să se extindă spre nord și vest, către comitatul Santa Barbara. Peste 87.000 de locuitori au fost nevoiți să își părăsească locuințele din zonă, în timp ce ordinele de evacuare obligatorie pentru unele regiuni din Ventura și Santa au fost ridicate vineri.

 

 

Sute de mii de persoane au fugit din calea flăcărilor

 

În total, aproximativ 200.000 de persoane și-au abandonat casele după ce incendiile au făcut scrum peste 640 de kilometri pătrați din patru comitate, poluând aerul și forțând autoritățile să închidă mai multe școli și căi de acces.

Incendiul Thomas, de exemplu, a mistuit circa 400 de clădiri, iar alte 15.000 au fost amenințate de flăcări, au anunțat vineri autoritățile. Mare parte din Los Angeles și din comitatele învecinate cu Ventura se află sub alertă de incendiu cel puțin până duminică.

Între timp, un nou incendiu a izbucnit în comitatul San Diego. Acesta a cuprins 16 kilometri pătrați și a mistuit 65 de clădiri. Șase persoane, printre care se numără doi pompieri, au suferit arsuri.

 

 

Preşedintele a  declarat stare de urgenţă

 

Până vineri după-amiază, pompierii au reușit să facă progrese în lupta cu flăcările izolând 50% din incendiul Skirball care arde în zona Bel Air din Los Angeles. Flăcările au făcut scrum șase clădiri din această zonă și au deteriorat alte 12 structuri, însă ordinele de evacuare au fost parțial suspendate. Muzeul Getty din apropiere, care fusese închis din cauza poluării aerului ca urmare a incendiului, și-a redeschis vineri porțile.

Incendiul Rye arde în continuare la nord de Los Angeles și a fost izolat în proporție de 50%, potrivit unui anunț făcut vineri de autorități.

Președintele american Donald Trump a declarat stare de urgență în California, vineri, în cea de-a cincea zi de luptă cu flăcările din apropiere de Los Angeles. Măsura permite autorităților federale din domeniul intervenției la dezastre să coordoneze eforturile de ajutorare, dar și deblocarea unor sume din fondul de urgență pentru comitatele Los Angeles, Riverside, San Diego, Santa Barbara și Ventura.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...