spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăInternaționalTensiuni între SUA şi Rusia

Tensiuni între SUA şi Rusia

Administraţia Trump au acuzat ieri Rusia de o operaţiune voită de pătrundere în reţeaua energetică americană, relatează „The Associated Press”.

Reprezentanţi în domeniul securităţii americane au declarat că poliţia federală (FBI), Departamentul Securităţii Interne şi agenţii americane în domeniul informaţiilor au stabilit că servicii ruse informaţii şi alţii se află în spatele acestor atacuri în sectorul energetic. Potrivit acestor oficiali, ruşii au ales în mod deliberat ţinte din industria energetică americană, au obţinut acces în sisteme informatice şi apoi au efectuat o „recunoaştere în reţea” a sistemelor de control industrial care gestionează întreprinderi americane şi reţeaua electrică.

Pe de altă parte, Statele Unite impun sancţiuni împotriva a 19 ruşi, în legătură cu amestecul Rusiei în alegerile americane din 2016, inclusiv celor 13 ruşi inculpaţi în ancheta procurorului special Robert Mueller.

Sunt vizate de asemenea cinci companii ruse, inclusiv Internet Research Agency (IRA), acuzată că a orchestrat o campanie online de dezinformare în masă în vederea influenţării alegerilor cu scopul ca republicanul Donald Trump să o învingă pe Hillary Clinton.

Departamentul Trezoreriei a anunţat aceste sancţiuni în toiul unor critici dure la adresa lui Trump şi administraţiei sale, acuzaţi că nu au folosit autoritatea cu care i-a dotat Congresul pentru a pedepsi Rusia din cauza amestecului în alegeri. Trump este sceptic cu privire la acuzaţii. Sancţiunile au la bază noile puteri pe care Congresul le-a aprobat anul trecut în vederea pedepsirii Moscovei din cauza amestecului în alegerile americane.

Sancţiunile constau în blocarea activelor pe care le-ar deţine în Statele Unite cei vizaţi şi interzic americanilor să facă afaceri cu ei.

Departamentul Trezoreriei acuză într-un comunicat GRU şi armata rusă că s-au amestecat în alegerile americane din 2016 şi de faptul că sunt „direct responsabile” de atacul NotPetya, care a afectat întreprinderi în întreaga Europă în iunie 2017. „Administraţia înfruntă şi contracarează activităţi cibernetice ruse maligne, inclusiv încercarea lor de a se amesteca în alegerile din Statele Unite, atacuri cibernetice distructive şi pătrunderi vizând infrastructura critică. Aceste sancţiuni ţintite fac parte dintr-un efort mai larg împotriva unor atacuri nefaste în curs provenind din Rusia”, a declarat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin.

Între persoanele vizate în ancheta lui Mueller se află Evgheni Prigojin, cunoscut drept „bucătarul-şef” al preşedintelui Vladimir Putin, care a condus IRA, cu sediul la Sankt Petersburg, şi 12 angajaţi ai IRA. Ei au fost inculpaţi luna trecută în ancheta lui Mueller.

Sancţiunile vizează de asemenea Serviciul federal rus de securitate (FSB) şi şase angajaţi ai acestuia, acuzaţi de atacuri cibernetice mai largi, inclusiv atacuri vizând jurnalişti ruşi, reprezentanţi ai opoziţiei ruse, politicieni străini şi oficiali americani – membri ai corpului diplomatic american, militari şi personal de la Casa Albă.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
12.6 °
10.6 °
66 %
2.2kmh
100 %
mar
10 °
mie
19 °
joi
17 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...