Reţea de cerşetori români destructurată în Spania

A man begs for money outside a bank in Madrid, Sunday June 10, 2012. Spain's grinding financial misery will get worse this year despite the country's request for a European financial lifeline of up to a 100 billion euros ($125 billion) to save its banks, Prime Minister Mariano Rajoy said Sunday, a big blow to a nation that took pride as the continent's economic superstar just a few years ago only to see it become the hot spot in the eurozone debt crisis. A day after conceding Spain needed outside help after months of denying it would seek assistance, Rajoy said more Spaniards will lose their jobs in a country where one out of every four are unemployed as the country becomes the fourth and largest of the 17 countries that use Europe's common currency to request a bailout. (AP Photo/Paul White)

Poliţia spaniolă a anunţat că a destructurat o reţea de traficanţi de fiinţe umane care aducea în Spania români, deseori cu dizabilităţi, pentru a-i forţa să cerşească pe străzile oraşului Santiago de Compostela deghizaţi în mimi sau în statui umane, relata ieri AFP.

Trei persoane suspectate de apartenenţă la reţea, inclusiv presupusul şef, au fost arestate şi zece români sechestraţi de către reţea au fost eliberaţi, în cursul unei operaţiuni a poliţiei în Galicia. Printre persoanele eliberate se aflau şi şase femei, pe care reţeaua le obliga să se prostitueze.

Reţeaua îşi recruta victimele din România, promiţându-le că vor lucra în sectorul hotelier din Spania. După ce persoanele ajungeau în Spania, reţeaua le obliga, sub ameninţare, să cerşească în Santiago de Compostela, destinaţie celebră a pelerinajului mondial. Membrii reţelei se purtau „îndeosebi de violent când unii se îmbolnăveau şi nu mai puteau să iasă pe stradă la cerşit”, potrivit comunicatului poliţiei.

Victimele erau alese dintre persoanele „vulnerabile” din România, „de preferinţă cu dizabilităţi fizice sau mentale care le făceau mai rentabile pentru cerşit, pe care ele trebuiau să-l practice odată ce soseau în ţara noastră”, se mai spune în comunicat.

Reţeaua oprea toţi banii strânşi de către victime, care trăiau în condiţii insalubre în oraşul vecin La Coruna.

Deja ai votat!