Peste 100 de morți și mii de răniți în protestele antiguvernamentale din Irak

0
Peste 100 de morți și mii de răniți în protestele antiguvernamentale din Irak

Comandamentul militar irakian a recunoscut luni că a făcut ‘uz excesiv de forţă’ în ciocnirile cu protestatarii în bastionul şiit Sadr City din Bagdad, soldate cu 13 morţi în cursul nopţii de duminică spre luni.

„A existat o recurgere la forţă excesivă care a depăşit regulile de angajament şi am început să le cerem socoteală ofiţerilor care au comis aceste erori”, se arată în comunicatul comandamentului militar, după o noapte de haos în acest cartier din estul Bagdadului.

În noaptea de duminică spre luni, martorii au relatat despre confruntări violente la Sadr City.

Până acum, autorităţile, criticate de apărători ai drepturilor omului, afirmau că se conformează „standardelor internaţionale”.

Luni, prim-ministrul irakian Adel Abdel Mahdi, comandantul şef al armatei, a ordonat retragerea militarilor şi înlocuirea lor cu poliţişti la Sadr City.

Premierul le-a cerut forţelor de securitate „să respecte integral regulile de angajament specifice protecţiei manifestanţilor şi gestionării revoltelor”.

Duminică, Ministerul de Interne a anunţat că 104 persoane, printre care opt membri ai forţelor de securitate, au murit începând de marţi, când a început o mişcare antiguvernamentală care revendică locuri de muncă, servicii şi combaterea corupţiei.

Conform sursei, peste 6.000 de oameni au fost răniţi la Bagdad şi în mai multe oraşe din sud în care protestele s-au extins rapid.

Potrivit Reuters, bilanţul celor ucişi în decurs de aproape o săptămână ar fi de cel puţin 110.

+0 -0

se încarcă...