vineri, aprilie 19, 2024
AcasăInternaționalAlianţă a democraţiilor contra minciunilor Chinei

Alianţă a democraţiilor contra minciunilor Chinei

♦ Oficiali din Australia, Suedia sau Germania se alătură administrației de la Washington în încercarea de a demonstra că Beijingul a ascuns informaţii esenţiale în lupta cu coronavirusul.

Tot mai multe ţări cer o anchetă legată de modul în care China a gestionat criza coronavirusului care a infectat peste 3,3 milioane de persoane la nivel mondial și a ucis aproape 240.000 de oameni.

Cererile privind declanșarea unei anchete internaționale vin în contextul în care un raport al agențiilor de informații din grupul „Five Eyes” – care include Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă – susține că Beijingul a mințit despre transmiterea virusului de la om la om, a cenzurat avertizorii de integritate și a refuzat să predea probe ale virusului, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

Primul ministru australian, Scott Morrison, este ultimul lider internaţional care a solicitat o anchetă privind apariția pandemiei, precum și felul în care a răspuns la criză Organizația Mondială a Sănătății. Aceasta deşi oficialii chinezi au încercat să zădărnicească apelurile Australiei privind declanșarea unei anchete cu amenințări economice.

Cancelarul german Angela Merkel a cerut Chinei să fie cât mai transparentă și să spună adevărul despre originile focarului de coronavirus. „Cred că cu cât China este mai transparentă în ceea ce privește povestea de origine a virusului, cu atât este mai bine pentru toată lumea să învețe din aceasta,” a spus Merkel.

Cu câteva zile înainte, președintele francez, Emmanuel Macron, a afirmat şi el că ar fi „naiv” să se creadă că oficialii chinezi au gestionat bine criza virusului, spunând într-un interviu pentru Financial Times: „Există clar lucruri care s-au întâmplat despre care noi nu știm.”

Suedia a cerut și ea declanșarea unei anchete. „Atunci când situația globală a infecțiilor cu COVID-19 va fi controlată, este rezonabil și important ca o investigație internațională și independentă să fie efectuată pentru a obține informații despre originea și răspândirea coronavirusului,” a scris ministrul suedez al Sănătății, Lena Hallengren, într-un mesaj adresat Parlamentului de la Stockholm.

Președinta Comisiei Europene a susținut și ea apelurile celor care solicită o investigaţie cu privire la originea coronavirusului, dar a declarat că Republica Populară Chineză ar trebui să fie implicată în acest proces. Creșterea numărului de țări care solicită o anchetă internațională independentă l-a făcut pe secretarul de stat Mike Pompeo să-și reînnoiască apelul privind declanșarea unei investigații și să laude superioritatea sistemelor democratice de guvernare asupra regimului chinez. „Regimurile autoritare sunt prost concepute pentru a face față tipului de criză pe care a provocat-o această pandemie”, a precizat el.

Experţi internaţionali au remarcat consensul occidentalilor în această privinţă. „Acesta este un semn bun – că vedem un număr de aliați cheie democratici din Europa și Asia, cu o voce destul de unificată care spun China este o problemă, avem nevoie de mai multe informații și să nu fim intimidați de răspunsul brutal al chinezilor,” a afirmat Matthew Kroenig, analist în cadrul organizației Atlantic Council.

Informaţii ascunse publicului

Coronavirusul a fost raportat pentru prima dată în decembrie 2019 în orașul chinez Wuhan. Deborah Birx, imunologul Departamentului de Stat care face parte din grupul de lucru anti-coronavirus al Casei Albe, a declarat că primele raportări publice ale Partidului Comunist Chinez au influențat presupunerile din alte părți ale lumii despre natura virusului. Oficialii chinezi au întârziat cu șase zile înainte de a-și avertiza cetățenii că focarul de coronavirus din Wuhan a devenit probabil o pandemie, făcând astfel ca mii de persoane să se infecteze. Potrivit Associated Press, președintele Xi Jinping a avertizat publicul pe 20 ianuarie, la aproape o săptămână după ce oficialii stabiliseră în privat, pe 14 ianuarie, că virusul a evoluat într-o pandemie.

Raportul Five Eyes

Președintele Donald Trump este unul dintre liderii mondiali care a criticat constant China în ultima perioadă pentru răpunsul iniţal la criză şi efoturile ulterioare de a ascunde adevărul. Declarațiile liderului de la Casa Albă par să fie confirmate de un raport realizat de agențiile de informații care fac parte din grupul „Five Eyes” și care susține că China a mințit lumea în legătură cu transmiterea de la om la om a virusului, a luat măsuri împotriva avertizorilor de integritate și a refuzat să predea probe de virus, astfel încât țările occidentale să poată realiza un vaccin.

Documentul de 15 pagini, din care ziarul australian Daily Telegraph a publicat fragmente, a indicat, de asemenea, că virusul a scăpat de la Institutul de Virologie din Wuhan, o ipoteză respinsă inițial ca fiind o teorie a conspirației, deoarece oficialii chinezi au insistat că virusul a provenit de fapt de la o piață agro-alimentară din orașul chinez, unde animale domestice și sălbatice sunt scoase la vânzare în condiții nesanitare.

În același timp, o sursă din domeniul serviciilor de informații a declarat pentru Fox News că, deși majoritatea agențiilor de informații cred că coronavirusul își are originea în laboratorul din Wuhan, oficialii au crezut că „el a fost pierdut în mod accidental”.

Raportul realizat de agențiile de informații din SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă și Canada a numit gestionarea de către China a virusului „un atac împotriva transparenței internaționale”.

Raportul descrie modul în care China a minimalizat focarul în întreaga lume, în timp ce a depus eforturi uriașe pentru a îngropa toate urmele bolii pe plan intern, inclusiv prin folosirea clorului pentru a curăța tarabele din piețele agro-alimentare, a cenzurat dovezile despre transmițătorii asimptomatici ai virusului și a refuzat solicitările de probe ale virusului venite din alte țări.

Beijingul a început să cenzureze motoarele de căutare de pe Internet încă din luna decembrie pentru a opri informațiile legate de virus, potrivit raportului. OMS a susținut afirmațiile Chinei și a negat, de asemenea, transmiterea virusului de la om la om, în ciuda îngrijorărilor venite din partea țărilor vecine.

Agențiile din cadrul ‘Five Eyes’ au strâns probe care au arătat că China a avut dovezi de transmitere a virusului de la om la om încă de la începutul lunii decembrie, dar a continuat să nege că infecțiile s-ar putea răspândi în acest fel până pe 20 ianuarie, potrivit raportului.

În plus, documentul arată că regimul de la Beijing a impus interdicții de călătorie celor care au mers în interiorul țării comuniste, dar a continuat să spună restului lumii că restricțiile de călătorie nu sunt necesare.

Ce spun China și OMS

Oficialii comuniști chinezi au reacționat cu furie la solicitările privind declanșarea unei anchete internaționale. Editorul unei publicații oficiale a asemănat Australia cu „o gumă de mestecat lipită de talpă încălțămintei Chinei”, în timp ce principalul diplomat chinez în Canberra a amenințat cu represalii economice față de ceea ce chinezii consideră o cerere de anchetă „motivată politic”.

„Poate oamenii obișnuiți se vor gândi de ce ar trebui să bea vin australian sau să mănânce vită australiană. De ce nu am putea face altfel?”, a declarat ambasadorul chinez Cheng Jingye.

La rândul lor, oficialii OMS au continuat să evite criticarea Chinei și a Partidului Comunist chinez, lăudând în acelaşi timp acţiunile celor de la Beijing.

Richard Horton, co-președinte al Expert Review Group din cadrul OMS, a lăudat gestionarea pandemiei din partea China într-un interviu acordat China Global Television Network. „China ar trebui să fie foarte mândră de comunitatea sa științifică și medicală,” a spus Horton, adăugând că este „inutil” și „incorect” ca China să fie învinovățită pentru pandemie.

Horton, care este și redactor-șef al revistei medicale britanice The Lancet, a dat vina pe SUA pentru că ar fi acționat prea încet în fața amenințării.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
5.5 ° C
5.6 °
3.8 °
86 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
9 °
lun
12 °
mar
11 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...