Cea mai aşteptată lansare în spaţiu a fost anulată cu 17 minute înainte de start (video)

0

Unul din cele mai aşteptate zboruri spaţiale din ultimul deceniu, a fost anulat cu 16 minute înainte de lansare.

Compania privată, SpaceX, împreună cu NASA, au fost nevoite să renunţe, în această seară, la ora 23:16, ora României, cu 17 minute înainte de lansare, la misiunea spaţială către Staţia Spaţială Internaţională, la care iau parte şi doi astronauţi americani.

Zborul, extrem de important pentru NASA şi Statele Unite, ar fi fost prima lansare de pe teritoriul SUA din ultimii nouă ani şi ar fi însemnat şi prima misiune de transportare a astronauţilor pe orbita Terrei după o colaborare cu o companie privată.

Primul test cu echipaj uman la bord al capsulei Crew Dragon, în care vor fi doi astronauţi NASA (Robert Behnken and Douglas Hurley), era programat la Centrul spaţial Kennedy, în Florida pentru ora 23:33 (ora României).

Capsula va fi lansată cu o rachetă de tip Falcon 9 a companiei SpaceX, care aparţine lui Elon Musk, cel care deţine şi companie Tesla. Dacă lansarea spre Staţia Spaţială Internaţională va avea succes, NASA ar urma să cumpere patru locuri în următorul zbor, programat peste câteva luni, fiind prima dată când astronauţii vor deveni pasageri într-un vehicul spaţial comercial.

Racheta Falcon9 ar fi urmat să fie lansată de la Centrul Spaţial Kenedy, din Florida, însă centrul de control a anulat lansarea cu 17 minute înainte de momentul zero, din cauza a trei reguli încălcate: prezeţa de fulgere, acumularea unor nori şi furtuni în straturile superioare atmosferice.

Următoarea fereastră de lansare va fi sâmbătă, pe 30 mai.

FOTO-VIDEO: SpaceX, Elon Musk

Deja ai votat!
se încarcă...