Stare critică în Republica Moldova: crește numărul cazurilor și al pacienților în stare gravă

0

Evoluția pandemiei de coronavirus provoacă îngrijorări în Republica Moldova, unde numărul infectărilor și al pacienților în stare gravă continuă să urce după relaxarea graduală a restricțiilor.

Astfel, 306 de pacienți sunt internați în stare gravă, 27 dintre ei fiind conectați la aparate de respirație asistată și 634 de pacienți sunt în stare de gravitate medie, potrivit Ziarului de Gardă. De remarcat că din totalul de 9247 de persoane infectate, 1734 sunt angajaţi ai sistemului de sănătate.

Sistemul sanitar este extrem de afectat, astfel încât primăria Chișinău a decis să țină cimitirele închise de Paștele Blajinilor, o sărbătoare religioasă extrem de importantă, când moldovenii își cinstesc înaintașii, potrivit Agora.md.

”Astăzi, chiar dacă medicii sunt echipați, iar instituțiile medicale dotate, în cele cinci spitale strategice municipale sunt disponibile 191 de paturi”, a anunțat primarul Chișinăului, Ioan Ceban, care a spus că ”doar în Cimitirul Sf. Lazăr din Chișinău sunt 280.000 de morminte. Dacă cel puțin câte o persoană vine la fiecare mormânt, atunci avem riscul de a fi creat un mare focar, repet, în condițiile în care, actualmente, cazurile de îmbolnăvire sunt în creștere”.

Și autoritățile locale din Cahul reimpun restricții la nivel raional din cauza numărului în creștere a cazurilor de infecție cu COVID-19. Piețele se închid, circulația transportului public este sistată, iar accesul în cimitire de Paștele Blajinilor este interzis, potrivit Agora.

+6 -0
se încarcă...