Protest uriaş în Polonia: Zeci de mii de oameni în stradă, împotriva interzicerii avortului

0

Protestatarii s-au adunat vineri în Varșovia și alte orașe ale țării pentru a noua zi consecutivă, cu scopul de a manifesta împotriva unei decizii a Tribunalului Constituțional care interzice aproape orice avort în Polonia.

Guvernul conservator, care susține decizia, i-a criticat pe protestatari, iar liderul partidului de guvernare, Jaroslaw Kaczynski, i-a acuzat că ”distrug Polonia”.

Protestatarii au fost atacați la un moment dat de un grup de contra-manifestanți îmbrăcați în negru, care au aruncat cu fumigene, au folosit spray lacrimogen și au agresat fizic manifestanții, scrie site-ul polonez de limbă engleză Notes From Poland.

Sute de mii de protestatari au ieșit toată săptămâna în stradă, sfidând restricțiile anti-COVID, pentru a protesta față de decizia Tribunalului Constituțional, cu toate că Polonia a înregistrat vineri aproape 22.000 de cazuri cu infecții COVID.

Klementyna Suchanow, unul dintre principalii organizatori ai inițiativei ”Greva femeilor”, a declarat că ea și mulți alții nu s-au lăsat descurajați de virus sau de autorități, deoarece cred că luptă pentru un drept fundamental care este încălcat.

În replică, ministrul educației, Przemyslaw Czarnek, a amenințat că va tăia fondurile pentru universitățile care au susținut protestele, iar unele clase au anulat miercuri o grevă la nivel național.

Deja ai votat!
se încarcă...