spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăInternaționalNoua variantă a Covid-19 loveşte bursele şi transporturile

Noua variantă a Covid-19 loveşte bursele şi transporturile

♦ Noua mutaţie a Covid-19 a dus ieri la căderea burselor europene, în timp ce majoritatea ţărilor sistează legăturile aeriene cu Marea Britanie.

Bursele europene au intrat pe roșu ieri, din cauza temerilor legate de noua mutație Covid-19 activă în Anglia, mult mai contagioasă decât virusul clasic, scrie AFP.
În jurul orei 11.00 GMT, Bursa din Paris scădea cu 3,63%, cea din Frankfurt cu 3,71%, iar cea din Milano cu 3,53%.
Bursa din Londra rezista un pic mai bine, pierzând 2,88%, în condițiile în care căderea simultană cu 2,08% a lirei sterline față de dolar avantajează multinaționalele exportatoare, foarte reprezentate în indice.
Petrolul suferea pierderi importante. Prețul țițeiului cădea cu 5,92% pentru barilul Brent european, la 49,27 dolari pe baril, și cu 5,68% la 46,31 dolari pentru WTI cotat la New York.
Noua tulpină Covid-19 activă în Marea Britanie ar fi cu până la 70% mai contagioasă decât virusul care s-a propagat în 2020 din China în întreaga planetă, chiar dacă la acest stadiu nu pare să genereze o „gravitate sporită sau o rezistență la vaccin”, după cum afirmă guvernul francez.
Circulația sa este „în afara controlului” în zone întregi din Marea Britanie, a recunoscut guvernul britanic.

Statele europene îşi închid graniţele

Statele europene au început să își închidă granițele călătorilor din Regatul Unit, începând de duminică, din cauza îngrijorărilor că o nouă tulpină a coronavirusului ar putea fi importată din Marea Britanie, relatează Reuters.

Astfel, Franța a suspendat toate călătoriile din Regatul Unit de la miezul nopții duminică timp de 48 de ore, iar Bulgaria va suspenda și ea zborurile către și dinspre Regatul Unit pînă pe 31 ianuarie, pentru a preveni importarea noii tulpini de coronavirus, în timp ce și Austria analiza ieri această posibilitate.

Germania a suspendat legăturile aeriene cu Marea Britanie la miezul nopții de duminică, iar Spania a cerut un răspuns coordonat al UE la această problemă.

Italia, Belgia și Olanda au fost printre primele ţări care au blocat zborurile cu Regatul Unit, ulterior aceeaşi decizie fiind luată şi de România.

Îngrijorări şi la OMS

Potrivit Telegraph, Maria Van Kerkhove, directoarea departamentului tehnic de combatere a pandemiei de COVID-19 din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a declarat pentru BBC că „tulpina a fost identificată deja și în Danemarca și Australia”, potrivit Mediafax.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a informat că este în „contact strâns” cu autoritățile britanice. Potrivit OMS, Marea Britanie a transmis informații din studiile în curs privind mutația și OMS va ține la curent statele membre și publicul „pe măsură ce va afla mai multe despre caracteristicile acestei variante de virus și despre orice implicații”.

Peste 1.000 de cazuri asociate unei noi tulpini au fost identificate în Marea Britanie, mai ales în partea de sud a ţării, unde mutaţia ar putea avea legătură cu creşterea numărului cazurilor de COVID-19, spunea ministrul britanic al sănătăţii, Matt Hancock, potrivit Reuters.

Nu se ştie dacă noua variantă dă forme mai severe

Noua mutaţie a coronavirusului detectată în Regatul Unit este „mai transmisibilă” în comparaţie cu tulpinile existente, dar nu există dovezi suficiente asupra severităţii acesteia, a anunţat ieri Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC), citat de Agerpres.

Analizele preliminare efectuate până în prezent relevă un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.

„Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, a indicat într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.

ECDC a menţionat că sunt efectuate analize pentru a se determina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda, Italia şi Australia.

În condiţiile în care „în prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia”, recomandă ECDC.

Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene au avut ieri o întâlnire de criză la Bruxelles dedicată restricțiilor de călătorie cauzate de noua tulpină de coronavirus care a apărut în Regatul Unit, relatează AFP.

Potrivit unui oficial al UE, ambasadorii erau așteptați să discute măsuri precum testele PCR pentru călătorii care sosesc din Marea Britanie, printre altele.

Care sunt caracteristicile mutaţiei

Prima mutație majoră a fost botezată de către cercetători N 501. Ea afectează în special receptorul, partea proteinei Spike care se fixează de receptorii celulelor umane. Este deci plauzibil ca această mutație să facă virusul mai contagios.
O altă mutație apăruse deja în varianta virusului observată în fermele de nurcă din Danemarca, transmisă unui număr de zece oameni. Guvernul danez a dat ordinul de sacrificare a tuturor celor 17 milioane de nurci din țară, după care a revenit asupra deciziei. Guvernul danez se temea că această mutație va face vaccinurile ineficiente. Acestea urmăresc de fapt să genereze anticorpi care se fixează pe proteinele Spike ale virusului.

Care este impactul asupra campaniei de vaccinare

Aceasta este întrebarea pe care și-o pun în acest moment oamenii de știință britanici. „Știm că această variantă există, dar nu știm ce înseamnă din punct de vedere biologic”, a declarat Alan McNally, profesor la Universitatea din Birmingham, pentru BBC. Este mult prea devreme pentru a trage concluzii cu privire la importanța acestei mutații”.
Cele două mutații „nu afectează a priori imunogenitatea virusului”, adică capacitatea sa de a provoca un răspuns imun din partea corpului, explică Patrick Berche. Ceea ce ar fi o veste bună pentru campaniile actuale de vaccinare.
Mai multe țări au început deja campanii de vaccinare pe scară largă, în frunte cu Regatul Unit. Autoritățile britanice de sănătate au anunțat miercurea trecută că aproape 140.000 de persoane au primit deja vaccinul dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Londra a comandat 357 milioane de doze de la șapte laboratoare diferite.

România are capacitatea de a depista prezenţa noii mutaţii

Medicul Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat, ieri, că noua tulpină de coronavirus, identificată în Marea Britanie, poate fi detectată la testarea PCR în România, iar vaccinurile ar trebui să acționeze și împotriva acesteia, cel puțin „teoretic”.

Întrebat ieri, la Parlament, dacă vaccinul anti-COVID va acoperi şi această nouă tulpină a virusului, Rafila a spus: „Teoretic, da. Nu există elemente care să arate că anticorpii neutralizanţi faţă de virusurile circulante până în acest moment, inclusiv faţă de această tulpină, nu ar fi eficienţit, dar pentru că este de puţin timp la dispoziţia cercetătorilor rămâne de văzut dacă şi efectul neutralizant protector al anticorpilor rămâne la fel de bun şi în cazul acestei tulpini”.

El a spus că această tulpină nu e „neapărat nouă”. „Ea circulă începând cu data de 20 septembrie, când a fost primul pacient diagnosticat şi tipizată această tulpină, încât în momentul de faţă se cunoaşte destul de bine. Rămâne de văzut dacă campania de vaccinare va fi suficient de rapidă încât să oprească o transmitere excesivă, pentru că până la urmă asta este problema cu noua tulpină.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
12.2 °
66 %
2.6kmh
100 %
joi
13 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...