Joe Biden va deveni azi, oficial, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii

Joe Biden va deveni azi, oficial, cel de-al 46-lea președinte al Statelor Unite, în cadrul unei ceremonii de învestire fără precedent în istoria SUA: 25.000 de militari ai Gărzii Naționale sunt mobilizați în capitala americană, fără a mai pune la socoteală miile de agenți de securitate ai forțelor de ordine locale ori diverselor agenții federale.

Capitala SUA seamănă, în aceste zile, mai degrabă cu un teatru de operațiuni militare: numărul de militari desfășurați în Washington este, practic, de cinci ori mai mare decât cel al militarilor americani prezenți acum în teatrele din Afganistan, Irak și Siria la un loc.

Comparativ, în 2017, la învestirea lui Donald Trump în funcția de președinte al SUA, doar 8.000 de militari ai Gărzii Naționale au fost prezenți în Washington.

Numărul impresionant de militari are ca scop descurajarea repetării protestelor violente care au dus la asaltul asupra Capitoliului SUA din 6 ianuarie.

Numărul mare de militari și forțe de ordine, restricțiile impuse și măsuri de securitate luate au instituit astfel un veritabil „lockdown” în Washington.

De altfel, tot centrul capitalei este închis circulației, inclusiv stațiile de metrou.

Clădirea Capitoliului este înconjurată de un gard de 2 metri înălțime greu de escaladat.

„Oricine va încerca să forțeze accesul în zona Capitoliului prin escaladarea gardului sau prin orice alte mijloace ilegale va fi arestat. Vom folosi forța în mod proporțional cu fapta comisă”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitoliului.

Zona este în permanență patrulată de militarii Gărzii Naționale, iar pe străzi circulă doar mașini guvernamentale, ale poliției ori vehicule militare.

Deja ai votat!