Protestele din Rusia au fost înăbușite

0
Foto - Casa Jurnalistului

Pumnul lui Putin a lovit în Rusia, iar protestele programate pentru week-end s-au stins. Alexei Navalnîi, principalul opozant al lui Putin a fost trimis într-o colonie penitenciară, conform reporterilor de la Casa Jurnalistului. Colegii lui au anulat manifestațiile pentru că spun ei, în ritmul în care se fac arestările vor fi reținuți toți și nu va mai avea cine candida la alegeri.

Peste zece mii de oameni au fost arestați și în fiecare zi este un nou val de arestări. Mascații sparg ușile boggerilor și ale activiștilor politici și îi transportă în celule supraaglomerate.

Organizațiile pentru drepturile omului au reclamat cazuri de tortură, dar unele au fost filmate chiar de polițiști și postate pe rețele sociale pe post de sperietoare.

Centrele orașelor au fost pustii în ziua programată pentru protest, îngrădite de forțele de ordine, iar polițiștii legitimau pe cei care păreau mai rebeli.

În Sankt Petersburg au circulat pe râurile înghețate, ca să ocolească filtrele de poliție.
Chiar și așa, 64% dintre ruși sunt de acord cu acțiunile lui Putin, conform unui sondaj respectabil făcut de centrul Levada după proteste. Doar 15% cred că Navalnîi a fost otrăvit de guvern. Majoritatea cred că a fost o înscenare sau o provocare din partea Occidentului.
Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene a fost umilit la Moscova de ministrul rus de externe, care a zis de față cu el că “UE nu e un partener pe care te poți baza” și a expulzat în aceeași zi trei diplomați europeni.
Canalele de Telegram aproape au amuțit. Mai dau din când în când știri despre proteste, dar folosesc limbajul formal al autorităților sau se concentrează pe alte subiecte.
Oamenii se tem deoarece mulți sunt arestați pentru postări pe social media și orice mesaj te face mai vulnerabil.
Deja ai votat!
se încarcă...