OMS: Tulpina sud-africană a virusului SARS-CoV-2 nu este mai letală decât celelalte

OMS nu are dovezi care să ateste că varianta virusului SARS-CoV-2 detectată în Africa de Sud ar provoca mai multe decese decât altele, a declarat joi Maria Van Kerkhove, coordonatoarea departamentului din cadrul OMS însărcinat cu gestionarea pandemiei de COVID-19, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Maria Van Kerkhove a mai precizat că nu există indicii nici că tulpina sud-africană ar provoca un număr mai mare de cazuri grave decât celelalte mutaţii.

„A fost într-adevăr identificată o creştere a capacităţii de contagiere, similară celei remarcate la varianta din Marea Briranie”, a admis Van Kerkhove.

Vaccinuri eficare împotriva tulpinii sud-africane

OMS a remarcat de asemenea că vaccinurile anti-COVID ale unor producători ca Johnson&Johnson, Novavax şi AstraZeneca au o eficacitate mai mare împotriva acestei variante, detectată, potrivit organizaţiei, în aproape 50 de ţări.

Directoarea Departamentului de imunizare din cadrul OMS, Kate O’Brien, a precizat că un test clinic realizat cu vaccinul de la AstraZeneca în perioada de circulaţie a acestei variante s-a desfăşurat pe un număr redus de pacienţi şi nicio persoană nu a dezvoltat forme grave de COVID-19.

„Acest lucru este important, pentru că ceea ce vedem este că toate vaccinurile sunt mai eficiente la persoanele care prezintă un risc sever”, a spus O’Brien.

Experţii au subliniat că, în pofida diferenţelor dintre această variantă şi celelalte tulpini, Africa de Sud a demonstrat că pandemia poate fi controlată prin adoptarea unor măsuri de sănătate publică adecvate.

Deja ai votat!