Revoluție culturală în Ungaria. Orban vrea muzică rock și pop patriotică

0

Guvernul de la Budapesta, condus de Viktor Orban, are în vedere un proiect prin care vrea să apere identitatea ungară, acesta stârnind temeri în rândul artiştilor care vorbesc despre cenzură, scrie AFP, preluată de G4Media.

Planul, ale cărui detalii au fost dezvăluite săptămâna aceasta, promite 62 de milioane de euro pentru susţinerea şi formarea de talente, finanţarea creaţiei şi a echipamentelor (studiouri, spaţii de concert).

„Este vorba de realizarea unor producţii pop şi rock ungare de calitate, de a face din ele o sursă de identitate”, explică Szilard Demeter, omul din spatele acestei iniţiative care este din 2019 Comisar pentru cultură.

Într-un interviu acordat anul trecut AFP, pe când era schiţat proiectul, el sublinia că „muzica poate exprima ceea ce este diferit în personalitate, viziune şi experienţa istorică” a locuitorilor din această ţară din Europa Centrală de aproape 10 milioane de locuitori.

Lumea artistică se întreabă ce marje de manevră viitoare are. Căci în 2018, Viktor Orban, campion al „iliberalismului”, a promis apariţia unei „noi ere” culturale.

Ungaria, membră a Uniunii Europene din 2004, a fost criticată de mai multe ori de Bruxelles pentru „atacurile” sale împotriva statului de drept.

 

 

Deja ai votat!
se încarcă...