spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăInternaționalÎncă un scandal cu vaccinul rusesc Sputnik

Încă un scandal cu vaccinul rusesc Sputnik

Vaccinul rusesc împotriva Covid Sputnik provoacă un nou scandal. Brazilia acuză Rusia că i-a livrat doze de vaccin care conțin un virus viu ce provoacă răceala banală. Agenția de reglementare a Braziliei a făcut anunțul în cadrul unei prezentări în care a motivat decizia sa de a interzice importurile de vaccin rusesc, relatează Digi24, citând The Moscow Times.

Angela Rasmussen, virusolog de top, a declarat pentru AFP că descoperirea specialiștilor brazilieni „ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea și siguranța procesului de producție a vaccinului rusesc”. Aceasta ar putea fi o problemă mare de siguranță, mai ales când vine vorba de persoane cu sisteme imunitare slabe.

Institutul Gamaleia din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V, a negat acuzațiile.

Vaccinul Sputnik funcționează pe bază de vector viral – un adenovirus, care în mod obișnuit provoacă boli respiratorii, este modificat genetic pentru a nu se putea multiplica și pentru a aduce în organism instrucțiuni care să-i permită acestuia să dezvolte anticorpi împotriva coronavirusului.

Vaccinul folosește două adenovirusuri diferite pentru acest obiectiv – Ad26, pentru prima doză și Ad5 pentru a doua doză.

Conform specialiștilor brazilieni de la Anvisa, agenția de reglementare farmaceutică a țării, dozele pentru rapel ar conține un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că odată ce ajunge în organism, acesta poate să declanșeze boala în organismul persoanei.

Ei spun că aceasta ar fi o consecință a unei producții defectuoase, o problemă numită „recombinare” – adenovirusul modificat a reușit să își redobândească gena multiplicării în timp ce era modificat în laborator. Specialiștii brazilieni spun că nu au verificat serul pentru doza inițială, ci doar pe cele destinate rapelului.

Rasmussen, care lucrează ca cercetătoare la Organizația pentru Boli Infecțioase și Vaccinuri din Canada, spune că sursa problemei nu este tehnologia defectuoasă, ci un slab control al calității în laboratoarele rusești.

Chiar dacă toate dozele de vaccin Sputnik sunt contaminate, adenovirusurile nu sunt periculoase pentru oameni sănătoși, însă ar putea să îi afecteze pe cei cu sisteme imunitare slabe.

O altă necunoscută este dacă problema de producție care a făcut în așa fel încât adenovirusul să își redobândească capacitatea de replicare nu a compromis și capacitatea serului de a mai furniza organismului instrucțiunile pentru formarea anticorpilor anti-coronavirus, fapt ce ar putea face vaccinul Sputnik ineficient.

Mai multe țări europene, printre care Ungaria, Slovacia și Cehia au comandat vaccinul Sputnik, însă doar în Ungaria a fost administrat populației. La puțin timp după livrarea dozelor în Slovacia, autoritățile sanitare de acolo s-au plâns că serul nu corespunde cu vaccinurile trimise inițial pentru aprobare, iar Rusia a răspuns acuzând autoritățile slovace de „sabotaj”. În urma controverselor provocate de achiziționarea de doze de Sputnik V, guvernul slovac a demisionat, iar Cehia a schimbat doi miniștri care s-au opus achiziției.

Agenția Europeană a Medicamentului este în procedură de verificare a serului rusesc, pentru a stabili dacă este sigur și poate fi folosit in Uniunea Europeană.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...