Încă un scandal cu vaccinul rusesc Sputnik

Vaccinul rusesc împotriva Covid Sputnik provoacă un nou scandal. Brazilia acuză Rusia că i-a livrat doze de vaccin care conțin un virus viu ce provoacă răceala banală. Agenția de reglementare a Braziliei a făcut anunțul în cadrul unei prezentări în care a motivat decizia sa de a interzice importurile de vaccin rusesc, relatează Digi24, citând The Moscow Times.

Angela Rasmussen, virusolog de top, a declarat pentru AFP că descoperirea specialiștilor brazilieni „ridică semne de întrebare serioase cu privire la integritatea și siguranța procesului de producție a vaccinului rusesc”. Aceasta ar putea fi o problemă mare de siguranță, mai ales când vine vorba de persoane cu sisteme imunitare slabe.

Institutul Gamaleia din Moscova, care a dezvoltat Sputnik V, a negat acuzațiile.

Vaccinul Sputnik funcționează pe bază de vector viral – un adenovirus, care în mod obișnuit provoacă boli respiratorii, este modificat genetic pentru a nu se putea multiplica și pentru a aduce în organism instrucțiuni care să-i permită acestuia să dezvolte anticorpi împotriva coronavirusului.

Vaccinul folosește două adenovirusuri diferite pentru acest obiectiv – Ad26, pentru prima doză și Ad5 pentru a doua doză.

Conform specialiștilor brazilieni de la Anvisa, agenția de reglementare farmaceutică a țării, dozele pentru rapel ar conține un virus capabil de multiplicare, ceea ce înseamnă că odată ce ajunge în organism, acesta poate să declanșeze boala în organismul persoanei.

Ei spun că aceasta ar fi o consecință a unei producții defectuoase, o problemă numită „recombinare” – adenovirusul modificat a reușit să își redobândească gena multiplicării în timp ce era modificat în laborator. Specialiștii brazilieni spun că nu au verificat serul pentru doza inițială, ci doar pe cele destinate rapelului.

Rasmussen, care lucrează ca cercetătoare la Organizația pentru Boli Infecțioase și Vaccinuri din Canada, spune că sursa problemei nu este tehnologia defectuoasă, ci un slab control al calității în laboratoarele rusești.

Chiar dacă toate dozele de vaccin Sputnik sunt contaminate, adenovirusurile nu sunt periculoase pentru oameni sănătoși, însă ar putea să îi afecteze pe cei cu sisteme imunitare slabe.

O altă necunoscută este dacă problema de producție care a făcut în așa fel încât adenovirusul să își redobândească capacitatea de replicare nu a compromis și capacitatea serului de a mai furniza organismului instrucțiunile pentru formarea anticorpilor anti-coronavirus, fapt ce ar putea face vaccinul Sputnik ineficient.

Mai multe țări europene, printre care Ungaria, Slovacia și Cehia au comandat vaccinul Sputnik, însă doar în Ungaria a fost administrat populației. La puțin timp după livrarea dozelor în Slovacia, autoritățile sanitare de acolo s-au plâns că serul nu corespunde cu vaccinurile trimise inițial pentru aprobare, iar Rusia a răspuns acuzând autoritățile slovace de „sabotaj”. În urma controverselor provocate de achiziționarea de doze de Sputnik V, guvernul slovac a demisionat, iar Cehia a schimbat doi miniștri care s-au opus achiziției.

Agenția Europeană a Medicamentului este în procedură de verificare a serului rusesc, pentru a stabili dacă este sigur și poate fi folosit in Uniunea Europeană.

Deja ai votat!