joi, martie 28, 2024
AcasăInternaționalPfizer și Moderna au scumpit vaccinurile vândute UE

Pfizer și Moderna au scumpit vaccinurile vândute UE

Pfizer a ridicat prețul vaccinului său contra Covid-19 cu mai mult de un sfert, iar Moderna cu mai mult de o zecime în ultimul contract cu Uniunea Europeană, în contextul în care Europa s-a confruntat cu probleme de furnizare a dozelor și cu efectele secundare ale produselor rivale, scrie Financial Times.

Cele două companii sunt pe cale să aibă anul acesta venituri de zeci de miliarde, în condițiile în care semnează contracte cu țări dornice să-și asigure pentru populația a treia doză de vaccin pentru o apărare cât mai bună contra infecțioasei variante Delta.

Termenii contractelor – încheiate anul acesta pentru un total de 2,1 miliarde de doze, livrabile până în 2023 – au fost renegociate după ce datele din testele clinice de faza a treia au arătat că vaccinurile ”mRNA” au o eficiență mai mare decât vaccinurile mai ieftine furnizate de Oxford/AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Noul preț al unei doze Pfizer este de 19,50 euro, față de 15,50 anterior, potrivit secțiunilor din contract văzute de Financial Times.

Prețul unei doze Moderna este de 25,50 euro, arată contractul, în condițiile în care persoane care cunosc chestiunea au spus publicației citate că în primul contract era de 19 euro.

Prețul actual este mai mic decât se convenise anterior – 28,50 euro, pentru că s-au comandat mai multe doze, a spus o persoană apropiată negocierilor.

Aceast oficial a declarat că cele două companii au profitat de poziția pe care au pe piața vaccinurilor și au folosit ”obișnuita retorică a firmelor farma… Vaccinurile funcționează, așa că au majorat ‘valoarea’”.

Pfizer a anunțat săptămâna trecută că a ridicat estimarea veniturilor din vaccinuri cu aproape o treime, până la 33,5 miliarde de dolari, în condițiile în care vânzările de vaccinuri au ajutat la dublarea vânzărilor totale în trimestrul al doilea.

Directorul executiv Albert Bourla a declarat că prețurile pentru țările cu venituri mari sunt ”comparabile”, cele cu venituri medii plătesc cam jumătate din atât, iar națiunile cu venituri mici primesc vaccinurile la costul de producție.

Pfizer, care împarte profiturile cu partenerul său german BioNTech, estimează că va majora și mai mult prețurile după ce pandemia se va încheia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...