Moldova – Cadrele medicale nevaccinate, lăsate fără indemnizație

Cadrele medicale din Republica Moldova care se infectează cu covid-19, fără a fi fost vaccinate anterior, nu mai primesc indemnizațiile de susținere din partea statului, a decis guvernul de la Chișinău, relatează Newsweek.

Angajații din sistemul public de sănătate din Republica Moldova primeau 16.000 de lei moldovenești (circa 800 de euro) dacă se infectau. În caz de deces, familiile lor beneficiau de un ajutor de 100.000 de lei moldovenești (circa 5.000 de euro).

Campania de imunizare împotriva COVID-19 a fost inițiată în Republica Moldova în martie 2021. Cadrele medicale au constituit grupul țintă prioritar pentru vaccinare și, conform Planului Național de Imunizare anti-COVID-19, au fost prima categorie pentru care vaccinul a fost disponibil din etapa I de aprovizionare cu vaccin.

„Odată ce a fost asigurat și în continuare se asigură accesul universal la vaccin pentru toți angajații sistemului de sănătate, lucrătorii medicali care evită sau refuză administrarea vaccinului nu se vor mai încadra în categoria celor eligibili pentru a beneficia de indemnizația oferită din partea statului în legătură cu expunerea la riscul de îmbolnăvire”, a explicat ministerul Sănătății.

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco (foto), a afirmat că angajații nevaccinați împotriva coronavirusului de tip nou nu pot fi acceptați să lucreze „în prima linie”.

„Nu cred că sunt medici nevaccinați. Mă refer aici mai mult la alt personal. Să le păstrăm moftul de a nu fi vaccinați, de a lucra în secții Covid și de a-i mai plăti din banii tuturor contribuabililor o indemnizație de îmbolnăvire? Mi se pare că noi chiar am întârziat puțin. Din momentul în care le cerem pedagogilor să vină într-un colectiv de copii prezentând un certificat Covid, trebuie să avem curajul să o spunem și altor categorii. Dacă cineva nu dorește să se vaccineze, din lucrătorii medicali, pune semne de întrebare câtă medicină cunosc ei”, a răspuns ministrul Sănătății.

Deja ai votat!