NASA încearcă devierea unui asteroid

foto: nasa.gov
Agenţia Spaţială Americană, NASA, a lansat în această dimineață o sonda DART cu care încearcă să modifice traiectoria unui asteroid aflat la peste 10 milioane km de Terra. Sonda, pusă pe traiectorie cu o rachetă Falcon 9 a SpaceX, va ajunge la asteroidul Dimorphos în septembrie 2022 și ar trebui să-l izbească cu o viteză de 24.000 km/h pentru a-i modifica extrem de puțin traiectoria.
Pentru prima oară omenirea încearcă să schimbe traiectoria unui obiect ceresc în spațiu, iar misiunea de acum este un test pentru viitor, când ar putea exista riscul ca un asteroid mare să lovească Terra.
 

Misiunea se numește Double Asteroid Redirection (DART) și este practic o misiune „kamikaze”, sonda lansată urmând să fie distrusă în impact. Dimorphos, asteroidul pe care ar trebui să-l intercepteze, nu constituie niciun pericol pentru Terra, ci va servi doar ca obiect ceresc de test pentru această misiune. Asteroidul are 163 de metri lățime și scopul misiunii este de a vedea dacă după ce este lovit își va schimba în vreun fel viteza și traiectoria.
Deja ai votat!