Guvernul american întrerupe tratamentele cu anticorpi monoclonali împotriva Covid

Guvernul american întrerupe aprovizionarea cu tratamentele cu anticorpi monoclonali împotriva Covid, după ce testele de laborator au arătat că acestea nu sunt eficiente împotriva tulpinii Omicron, anunță agenția Reuters.

Terapiile anti-Covid pe bază de anticorpi de la firmele Regeneron (de care a beneficiat și Donald Trump atunci când a luat virusul) și Eli Lilly nu vor mai fi administrate pentru prevenirea cazurilor severe până când nu vor apărea noi date științifice despre eficiența lor.

Retragerea lor a venit după ce patru studii științifice asupra eficienței împotriva variantei Omicron au măsurat dozele de anticorpi de care ar fi nevoie pentru a înjumătăți încărcătura virală. Rezultatele au arătat că terapiile utilizate nu pot reuși acest lucru nici chiar administrate la doza maximă.

Retragerea terapiei de la Eli Lilly vine la mai puțin de două luni de la semnarea unui contract pentru furnizarea lor către guvernul american în valoare de 1.3 miliarde de dolari pentru 600 de mii de doze, dintre care 400 de mii trebuiau livrate până la sfârșitul anului.

Tratamentul celor de la Regeneron fusese recomandat spre aprobare și de către Agenția Europeană a Medicamentului pe 11 noiembrie anul acesta, dar a fost utilizat în mod experimental încă din octombrie 2020.

Deja ai votat!