Asalt asupra Parlamentului Bulgariei. Asemănări izbitoare cu manifestările din România

Mii de manifestanți au încercat, miercuri, să ia cu asalt clădirea Parlamentului de la Sofia, într-o mișcare asemănătoare cu cea de la București, din 21 decembrie 2021. Protestatarii se opun vaccinării și certificatului verde. Manifestarea a fost extrem de asemănătoare cu evenimentele petrecute în România în decembrie. Astfel, a avut loc în ziua cu cele mai multe infecții cu COVID-19 de la începutul pandemiei – peste 7.000 şi a blocat mai multe ore centrul orașului Sofia, fiind organizat de partidul politic Vazrazhdane (Renașterea).

La fel ca în România, în Bulgaria sunt valabile restricții pentru nevaccinați, la intrarea în restaurante, mall-uri sau în instituțiile publice, asemănătoare celor din România. În timpul protestului, grupul parlamentar al partidului a părăsit sala de plen, pentru a se alătura manifestanților. De partea sa, cel mai mare sindicat al poliției le-a cerut protestatarilor să evite escaladarea tensiunilor.

Partidul Renaşterea este condus de Kostadin Kostadinov

Potrivit serviciul pentru Bulgaria al Europei Libere, partidul Renaşterea neagă pandemia, simpatizează cu Kremlinul și vrea ca Bulgaria să iasă din NATO și UE. Formațiunea a reușit să acceadă în legislativul bulgar la alegerile din 14 noiembrie și, bineînțeles, neagă că ar fi un pion al Kremlinului în țara de la sud de Dunăre.

Partidul Renaşterea este condus de Kostadin Kostadinov, care, potrivit jurnaliştilor, a fost mult timp un activist politic marginal în Bulgaria. Acesta cerea ca „gunoiul rusofob să fie exterminat precum dăunătorii”.

În mediile neguvernamentale și de presă din Bulgaria, lui Kostadin Kostadinov i s-a dat o poreclă sugestivă: ”Kopeikin”, o trimitere la subdiviziunea monetară rusească.

Cu mai mulți ani în urmă, el a fost arestat, după ce ar fi condus o bandă de skinheads, într-un atac sângeros asupra unei comunități de romi.

Kostadinov vorbește despre Uniunea Europeană ca despre „o închisoare din care Bulgaria nu poate ieși”. În urmă cu trei ani, a apărat cu pasiune cadoul Moscovei pentru orașul Sofia, un brad împodobit cu stele. A spus că oamenii care protestează împotriva acestui dar sunt „oligofreni”, „proști” și „rusofobi plătiți”.

O treime din grupul parlamentar este vaccinat, în ciuda retoricii partidului

Liderul Renaşterii nu a participat la protestul de miercuri, care se afla în carantină, la fel ca președintele țării, premierul și mai mulți miniștri, după ce au participat la o reuniune cu preşedintele Parlamentului, testat pozitiv.

Potrivit presei bulgare patru parlamentari, adică o treime din întregul grup parlamentar al partidului s-au dovedit a fi vaccinați împotriva Covid-19, cu toată retorica lor. Acest lucru reiese dintr-o anchetă a postului public bTV, difuzată cu doar câteva zile înainte de protestul partidului.

Printre cei imunizați se află și un parlamentar care declara recent că se va vaccina doar dacă i se va pune ”pistolul la tâmplă” și descria vaccinul drept  „un experiment socio-economic monstruos”. De altfel, în retorica partidului nu se întrebuințează termenul de vaccin, ci de  “substanță experimentală”.

Deja ai votat!