sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăInternaționalMoscova insistă ca SUA să se retragă din România

Moscova insistă ca SUA să se retragă din România

Federația Rusă a trimis, joi, răspunsul scris al Moscovei la propunerile SUA pe tema garanțiilor de securitate. Documentul  a fost primit de Ambasadorul SUA în Rusia, John Sullivan. ÎPotrivit Digi24.ro, Federația Rusă susține că Statele Unite nu au dat un răspuns constructiv la solicitările privind extinderea NATO, retragerea „formulei de la București” conform căreia „Ucraina și Georgia vor deveni membre NATO” și refuzul de a crea baze militare pe teritoriul statelor care anterior făceau parte din URSS și nu sunt membre ale alianței, inclusiv utilizarea infrastructurii acestora pentru desfășurarea oricărei activități militare, precum și în legătură cu revenirea Alianței Nord Atlantice la statutul din 1997, când a fost semnat Actul Fondator Rusia—NATO.

Ministerul rus de Externe a subliniat că „a fost ignorată natura pachetului de propuneri rusești, din care s-au ales în mod deliberat subiecte „conveniente”, care, la rândul lor, au fost „răsucite” în direcția creării de avantaje pentru Statele Unite și aliații săi. Această abordare, precum și retorica oficialilor americani, întărește îndoielile legitime că Washingtonul este cu adevărat angajat să repare situația de securitate europeană.”

Moscova este alarmată de creșterea activității militare a Statelor Unite și a NATO direct la granițele Rusiei, în timp ce „liniile roșii” ale Rusiei și interesele sale fundamentale de securitate, precum și dreptul suveran al Rusiei de a le proteja, continuă să fie ignorate.

„În absența dispoziției părții americane de a conveni asupra garanțiilor ferme, (…) Rusia va fi obligată să răspundă, inclusiv prin punerea în aplicare a unor măsuri tehnico-militare”, se arată în răspunsul ministerului rus de Externe.

Rusia cere retragerea forțelor americane din sud-estul Europei și din Țările Baltice

Moscova insistă asupra retragerii tuturor forțelor armate americane și a armelor desfășurate în Europa Centrală și de Est și Țările Baltice. „Suntem convinși că armatele naționale din aceste zone sunt suficiente”, spune Moscova.

MAE rus a mai transmis disponibilitatea Moscovei de a discuta cu Washington despre inspecţii la unele dintre facilităţile militare din partea europeană a Rusiei, în schimbul inspectării de către Rusia a scuturilor americane antirachetă din Polonia şi România.

Preşedintele SUA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”

Președintele american Joe Biden a declarat joi că SUA crede că Rusia ar putea ataca Ucraina în următoarele „câteva zile”, iar deschiderea focului în estul Ucrainei de către separatiștii proruși ar putea reprezenta o înscenare pentru a avea un pretext să atace.

Președintele SUA spune că Rusia ar putea fi „angajată într-o operațiune false flag (n.red. de înscenare)” pentru a declanșa un conflict militar, după schimbul de focuri între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

Întrebat cât de ridicat este nivelul de amenințare pentru o invazie rusă a Ucrainei, Biden a răspuns: „Este foarte mare”.

Presat să precizeze dacă crede că va avea loc un atac și, dacă da, când, Biden a răspuns: „Da. Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”.

Președintele SUA a adăugat însă că există o „cale diplomatică” pentru detensionarea situației.

Acesta a spus că i-a cerut lui secretarului de stat american Antony Blinken „să meargă la Organizația Națiunilor Unite și să facă o declarație astăzi”.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
14 ° C
16.5 °
13.6 °
44 %
5.1kmh
71 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
6 °
mar
13 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...